Hlavní obsah

Vyšetřovací komise, jež prošetří Unipetrol, bude

– PRAHA

Vytvoření vyšetřovací komise, která by se zabývala privatizací firem v chemickém průmyslu - tedy nejen Unipetrolu - ve čtvrtek připustil premiér Jiří Paroubek. Oznámil to po setkání se šéfem KSČM Miroslavem Grebeníčkem v Kramářově vile. Předsedat by jí měl někdo z opozice a své závěry by měla předložit do konce ledna 2006.

Článek

Grebeníček novinářům řekl, že v souvislosti s předsednictvím komise osloví své spolustraníky Václava Exnera a Zuzku Rujbrovou.Soudí, že své kandidáty jistě bude mít i druhá opoziční strana, tedy ODS. Všechny parlamentní strany by v ní měly mít paritní zastoupení.

Premiér Jiří Paroubek uvedl, že vedení ČSSD už o problému diskutovalo. "Dospěli jsme k názoru, že zřízení vyšetřovací komise by mělo svůj smysl z řady důvodů," řekl novinářům Paroubek. "Myslím, že bychom měli definovat to zadání zhruba tak, že tato komise by se měla zabývat rolí privátních firem při privatizaci chemického průmyslu," uvedl Paroubek.

Premiér: může jít o spiknutí

"Korupci považujeme my soc. dem. za společenské zlo," dodal premiér a připomněl, jak ihned poté, co dostal kazetu se záznamem TV Nova, propustil ředitele svého kabinetu Zdeňka Doležela. "Objevily se tady informace zpravodajských služeb, takže ty budou zvažovány policií ve vztahu k tomu, že může jít o určité spiknutí," poznamenal Paroubek s tím, že zjištění zpravodajců Doleželův případ komplikují a lze čekat, že se protáhne.

Premiér uvedl, že o záměru vytvořit komisi informoval Unii svobody-DEU, ale nikoli druhého koaličního partnera, tedy KDU- ČSL.

Kalousek ČTK řekl, že každé podezření je třeba vyšetřit, a to v případě, že je i není oprávněné. Schůzku Paroubka s Grebeníčkem samotnou však odmítl komentovat. Je podle něj důkazem zrudnutí ČSSD. "To je ale problém sociálních demokratů," konstatoval.

ODS považuje vytvoření komise k vyšetřování okolností privatizace chemického průmyslu za snahu rozmělnit problém a vést spekulace o korupci při privatizaci Unipetrolu do ztracena. "Tímto se potvrzuje obchod sociálních demokratů s komunisty. Je to jen jiný druh odmítnutí našeho požadavku vyšetřit okolnosti privatizace Unipetrolu parlamentní komisí," řekl ČTK místopředseda ODS Ivan Langer.

Mezi ČSSD a KDU-ČSL v uplynulých dnech vypukl kvůli parlamentní vyšetřovací komisi ostrý spor. Lidovci totiž podpořili požadavek ODS na zřízení sněmovní vyšetřovací komise speciálně k privatizaci Unipetrolu, kterou ale ČSSD odmítla.

Paroubek již dříve označil takové chování koaličního partnera za neloajální a skandální. O víkendu začal mluvit o předčasných volbách. Lidovci zase varovali před sbližováním ČSSD s komunisty. Obě levicové strany chtějí i přes výhrady obou menších vládních stran prosadit například nový zákoník práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám