Hlavní obsah

Hojdar žádá přezkoumání svého vyloučení z ČSSD

PRAHA

Poslanec Josef Hojdar, kterého v červnu vyloučila mostecká okresní organizace po dlouhodobých sporech z ČSSD, se nadále považuje za člena sociální demokracie. Závěr stranické ústřední kontrolní komise, že jeho vyloučení bylo v pořádku, prý vzal v sobotu Ústřední výkonný výbor ČSSD pouze na vědomí, což podle poslance nestačí. Musel by hlasovat a rozhodnout třípětinovou většinou, řekl Hojdar na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

Poslanec bude znovu žádat vedení ČSSD, aby se výbor, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, jeho případem zabýval. Než se tak stane, zůstane členem sociálnědemokratické poslanecké frakce. Na dotaz, zda ve Sněmovně podpoří vládní návrhy, přímo neodpověděl. "Já bych řekl, že to je stále stejné," řekl. Hojdar měl dříve výhrady k některým návrhům vlády Vladimíra Špidly.

Na Mostecku nyní existují dvě okresní organizace. Jedna Hojdara vyloučila, druhé, která se skládá z jeho stoupenců, poslanec předsedá. Ta se po sobotním zasedání ÚVV sešla a rozhodla se dále pracovat, uvedl Hojdar.

Zopakoval, že dostal nabídky dvou okresních organizací ČSSD, aby přijal funkci volebního lídra. Nechtěl ale prozradit jejich jména. Zdůvodnil to tím, že jejich výbory budou teprve zasedat a o těchto návrzích hlasovat. O nabídkách prý zprávou SMS informoval premiéra Jiřího Paroubka a dostal od něj odpověď: "Pokud budeš delegován, budeš na kandidátce."

Hojdara letos v březnu zvolila stranická konference předsedou mostecké okresní organizace ČSSD. Podle mínění ústřední kontrolní komise ale nebyla konference svolána podle stranických stanov a její závěry nejsou platné. Následné zasedání, na němž se stal šéfem mosteckých sociálních demokratů Karel Strakoš, podle komise naopak podmínky splnilo. Také červnová konference, na níž byl Hojdar vyloučen, byla podle komise řádná.

To, že Hojdar byl zvolen do čela mostecké okresní organizace neregulérně, tvrdila ústecká krajská organizace ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám