Hlavní obsah

K protestu praktických lékařů se připojí i specialisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborní lékaři se ve čtvrtek 6. října připojí k protestu praktických lékařů. Jejich sdružení se na tom dohodlo ve středu. Specialisté chtějí odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Protest ale bude spíš symbolický, mnohé jejich ordinace zůstanou otevřeny.

Článek

Sdružení ambulantních specialitů nebude podle slov svého předsedy Zorjana Jojka lékařům doporučovat, aby své ordinace zavřely. "Kdybychom uzavřeli na den své ordinace a spolehli se na fungování nemocniční sítě v této republice, de facto bychom zavedli systém, proti němuž protestujeme," objasnil Jojko. Pokud ale budou chtít lékaři své pracoviště na hodinu zavřít, sdružení jim v tom bránit nebude.

Praktičtí lékaři se rozhodli zavřít na hodinu své ordinace 6. října v 12:05 už na začátku tohoto týdne. Připojí se k nim i lékárny. Pacienti, kteří ale budou nutně potřebovat ošetřit, nebo si koupit lék, se ale nemusí bát toho, že by byli odmítnuti.

Lékaři a lékárníci se rozhodli protestovat proti zdržování plateb od pojišťoven. Za práci, kterou odvedou, dostávají zaplaceno někdy i s více než měsíčním zpožděním. Zdravotní pojišťovny jsou zadlužené, ministerstertvo zdravotnictví ale situaci neřeší, vláda pouze uvolnila přes tři miliardy korun na oddlužení pojišťoven.

Doktoři, kteří se chystají stávkovat opakují, že protest není namířen proti pojišťovnám. Podle nich za svou situaci nemůžou, doplácejí jen na kroky ministerstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám