Hlavní obsah

Premiér nabídl Benešové místo náměstkyně ministra

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová dostala od premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) nabídku kandidovat do Senátu nebo se stát náměstkyní ministra vnitra. Benešová to v úterý řekla Českému rozhlasu. Nabídky ale zřejmě nevyužije. Paroubek jí na pondělní schůzce oznámil, že ji vláda odvolá kvůli zachování koalice.

Článek

Benešová má totiž dlouhodobé spory s unionistickým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Podle nejvyšší žalobkyně jí premiér sdělil, že již nemůže dále trpět její spory s Němcem a přítomnost zástupce unionistů ve vládě je pro něj důležitější než její funkce. Nabídka kandidatury do Senátu byla podle ní spíše hypotetická a možnost působení na ministerstvu odmítla.

"Pan ministr (vnitra František) Bublan mi volal a funkci nabídl a já jsem to odmítla, nestojím o náhradní řešení," řekla Benešová rozhlasu. Definitivní rozhodnutí je na vládě. I kdyby se ale Benešové opět zastali lidovečtí ministři, hlasy sociálních demokratů a unionistů její konec na čtvrtečním jednání kabinetu zpečetí.

Vztahy mezi Benešovou a Němcem jsou kvůli mnoha sporným případům napjaté již několik měsíců. V uplynulých dnech ministr na nejvyšší státní zástupkyni podal kárnou žalobu. Tvrdí, že Benešová nezvládla své mediální vystupování a zřejmě se dopustila trestného činu, když Němcova mluvčího obvinila z úplatkářství. V uplynulých dnech zase Benešová dala podnět k šetření na ministerstvu, které mělo prověřit jeho hospodaření.

Reklama

Související témata:

Související články

O nástupci Benešové se spekuluje

O osudu nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je rozhodnuto. Premiér Jiří Paroubek se podle informací Práva dohodl s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem...

Výběr článků

Načítám