Hlavní obsah

Gross podpořil postup premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stanislav Gross podpořil v neděli postup premiéra Jiřího Paroubka, který nabídl opozici uspořádání předčasných voleb. Uvedl to v diskusním pořadu Otázky Václav Moravce. Gross, který v sobotu oznámil, že odchází z pozice předsedy ČSSD a 1. října nastupuje do advokátní kanceláře, doufá, že bude mít více času na rodinu.

Článek

Gross kladně kvitoval výzvu premiéra k předčasným volbám [celá zpráva]: "Bylo to rozumné. Jiří Paroubek reagoval na to, že politika ODS je postavená na vyvolávání nestability, na nulové toleranci. Když se předloží návrh, že v červenci je léto, kvůli politice nulové tolerance ODS nepodpoří, že v červenci je léto.

"Politika KDU ČSL je založena na okopávání kotníků a tváří se, že to nedělají. Jiří  Paroubek vlastně řekl - Chcete-li pokračovat v politice naprosté destrukce a okopávání kotníků, tak vyzvěte k předčasným volbám," doplnil Gross. 

Odmítl však ideu ODS, že by měl premiér odstoupit: "Vyzývat Paroubka k demisi je blábol a nesmysl. Proč by měl podávat demisi, on nechce vyvolávat nestabilitu, je to dobrý předsedy vlády." Navrhl jinou variantu, kterou později zmínil i premiér:  spojit nějaký zákon s otázkou důvěry.

Unipetrol není žádná kauza, prodej podepsal i Tlustý

Gross byl okamžitě obviňován opozicí, že odešel kvůli kauze Unipetrol, v jejíž souvislosti je také zmiňován. Vlastimil Tlustý uvedl, že právě to byl důvod Grossova odchodu.

Bývalý premiér na to reagoval slovy: "Je neskutečné, co kolegové z ODS převádějí, novináři a ODS mě vyzývají půl roku, abych odstoupil, a teď říkají, že je to moje přiznání. Každý soudný člověk musí vědět, že kauza Unipetrol je neskutečně nafouklá, žádná kauza to není, probíhal standardní proces. Kauza je vykonstruovaná někým, kdo neměl uspokojené své ekonomické zájmy."

Současně Gross uvedl, že jeho privatizaci odsouhlasil právě Tlustý: "26. dubna 2004 taky podepsal prodej Unipetrolu."

Gross také varoval před nátlakem podobných skupin: "Jestliže se ústavní činitelé budou bát dělat rozhodnutí, že šlápnou na kuří oka nějakým vlivným skupinám, bude to s republikou špatné."

Gross neodchází náhle

Gross přiznal, že o odchodu, který ohlásil v sobotu [celá zpráva], už uvažoval delší dobu, ale věděli o tom jen jeho nejbližší: "Hovořili jsme o tom (se ženou) před delší dobou, ona byl jediný člověk, co o tom věděl od počátku."

Právě Šárka Grossová mu radila, aby počkal: "Nechtěla, abych odcházel v době, kdy tlak byl největší. Uvedl jsem to v okamžiku, kdy už mě těžko může někdo podezřívat, že chci něco skrývat a utíkám před problémy, když už všechny vyplynuly na povrch."

Před kamerou ČT Gross přiznal, že nastupovat v šestatřiceti na nové místo s odlišnou náplní práce není snadné: "Určitě to není nic jednoduchého, ale od nuly nezačínám, mám za sebou  praxi z parlamentu. Legislativní činnost má blízko k právničině. Budu pracovat jako advokátní koncipient a pokud mi zbude čas, chci se věnovat pedagogické činnosti."

Jako občan doufá, že bude mít víc volna. "Občan Stanislav Gross se těší, že bude mít víc času na rodinu, plánuje si výlety, těší se že bude mít čas na čtení," řekl. Právě prý čte Bibli, skončil druhou Mojžíšovu knihu.

Reklama

Výběr článků

Načítám