Hlavní obsah

Strana zelených zvolila za předsedu Bursíka a štěpí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Strana zelených v noci ze soboty na neděli zvolila nového předsedu Martina Bursíka. Bursík nahradil odvolaného Jana Beránka. Sjezd rozhodl, že Strana zelených půjde do voleb samostatně a ne v koalici s menšími liberálními stranami. Po zvolení Bursíka se  dvě desítky bývalých i stávajících členů založily přípravný výbor politického hnutí Zelení.

Článek

"Strana zelených se stává tuctovou stranou zaměnitelnou s lidovci či liberály," řekl mluvčí hnutí Václav Drbohlav.

 Bursík odmítl, že by nové hnutí mohlo způsobit rozštěpení Strany zelených: "Na sjezdu jsme dostali velmi silný mandát. Odmítám, že by tato iniciativa mohla s naší cestou do velké politiky nějak zahýbat."

Bývalý ministr životního prostředí dostal 114 hlasů delegátů, jeho oponent Karel Helman jen 17.

Nově zvolená první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, známá jako mluvčí Jihočeských matek, dodala, že vnitrostranická opozice včetně bývalého předsedy Jana Beránka ve straně zůstává a oslabení strany nehrozí.

Stranu zelených štěpí vnitřní spory

V pátek vystoupilo ze strany pět významných členů, kteří zůstali loajální Janu Beránkovi.

"Strana zelených přestala být kvůli politikaření, nevybíravému boji o funkce a ústupu od programových priorit zárukou čerstvého vzduchu v české politice a stranou, na jejímž budování bychom se chtěli podílet," stojí v prohlášení, které Právu zaslala místopředsedkyně SZ pro média Jana Ulbrychová.

Bursík v pátek řekl, že Beránek chyboval, "když uměle rozdělil stranu na staré a nové členy" a nerespektoval politické zkušenosti mnohých zastupitelů za SZ, "které nelze nahradit mladistvým radikalismem".

Anketa

Myslíte, že Zelení s Martinem Bursíkem prorazí do parlamentu?
Ano
55 %
Ne
45 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 929 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám