Hlavní obsah

Klaus ostře odmítl usnesení ČSSD o volbě prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za bezprecedentní útok na hlavu státu označil v sobotu prezident Václav Klaus páteční usnesení předsednictva ČSSD, ve kterém se vedení strany omluvilo za nerozhodnost a nejednotu sociálních demokratů při volbě prezidenta republiky v roce 2003.

Článek

"Žádná, ani vládnoucí politická strana nemá jakékoliv oprávnění k takovýmto arbitrárním a autoritativním výrokům týkajícím se prezidenta republiky. Prezident není ze své funkce odpovědný vedení ČSSD. Postupoval a postupuje v souladu s ústavou. Byl zvolen parlamentní většinou napříč politickými stranami," sdělil v tiskovém prohlášení prezidentův mluvčí Petr Hájek.

"ČSSD bude zásadně čelit snahám prezidenta České republiky (Václava Klause) nepřijatelně ovlivňovat směřování státu a nepřipustí, aby při příští volbě prezidenta znovu opakovala nerozhodnost a nejednotu, za které se občanům omlouvá," konstatovalo předsednictvo ČSSD.

Nejednota strany byla jednou z příčin toho, že při prezidentské volbě v roce 2003 uspěl kandidát opoziční ODS Václav Klaus. Část poslanců ČSSD tehdy nepodpořila v první volbě hlavy státu Jaroslava Bureše a ve druhé Miloše Zemana, a to i přesto, že drtivá většina zákonodárců ČSSD podepsala jejich nominaci.

Expremiér a bývalý předseda vlády Zeman to považuje za zradu a vytrvale kritizuje ty sociální demokraty, které viní z toho, že jeho zvolení zhatili. Nejostřeji míří jeho výtky mimo jiné na adresu Stanislava Grosse.

Reklama

Výběr článků

Načítám