Hlavní obsah

Kuś, podezřelý ze spolupráce s StB, odešel z ÚVV ČSSD

Právo, Novinky, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Bývalý místostarosta Českého Těšína Marián Kuś dopisem z 21. září oficiálně rezignoval na funkci člena Ústředního výkonného výboru ČSSD. V sobotu o tom informoval o tom mluvčí moravskoslezské ČSSD Michal Kubíček. Kuś je veden v veden v seznamech Státní bezpečnosti, měl spolupracovat s komunistickou rozvědkou. Předložil ale falešné lustrační osvědčení.

Článek

Dalších funkcí se však Kuś nevzdá. Kuś je také krajským místopředsedou a zastupitelem Moravskoslezského kraje.

Podle šéfa krajské organizace strany Kuś slíbil, že se vzdá i křesla v krajském výkonném výboru a postu v krajském zastupitelstvu. Ve čtvrtek ale řekl, že z krajských funkcí odstoupit nehodlá. "Řekl jsem, že rezignuji jen na funkce, na které potřebuji negativní lustrační osvědčení," tvrdí.

Jeho slova předsedu moravskoslezské ČSSD Petra Víchu překvapila. "Nám slíbil, že odstoupí ze všech postů. Vyzvali jsme jej, aby odstoupil, a nyní to budeme muset nějak řešit," míní Vícha. Politik je veden v seznamech komunistické Státní bezpečnosti (StB), což stanovy strany vylučují.

Kuś spolupráci popírá

Když vyšlo najevo, že měl spolupracovat s komunistickou rozvědkou, prohlásil Kuś, že nikdy s nedemokratickou tajnou službou nespolupracoval. Moravskoslezští sociální demokraté po něm požadovali, aby dal případ k soudu. Ten může rozhodnout o vymazání Kuše z registru. Do té doby jej však musí považovat za pozitivně lustrovaného. Vyzvali ho proto k odstoupení ze všech funkcí.

Loni před krajskými volbami předložil Kuś negativní lustrační osvědčení stejně jako v roce 2000. Ukázalo se však, že šlo o falzifikáty, které ministerstvo vnitra nikdy nevydalo. Ministerstvo vnitra kvůli tomu podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, stíhání Kuše však státní zástupce zastavil, protože existují pouze kopie zfalšovaného lustračního osvědčení a nelze nalézt důkazy, kdo dokument zfalšoval, byl poslán faxem.

Kriminalisté Kuśe obvinili z poškozování cizích práv. Podle nich poškodil vlastní stranu tím, že jí předložil falešné lustrační osvědčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám