Hlavní obsah

Vedení ČSSD se omluvilo za nejednotnost při volbě prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V roce 2003 se mohl expředseda ČSSD a bývalý premiér Miloš Zeman stát prezidentem místo Václava Klause. Nestalo se tak především díky nejednotnosti sociální demokracie. Za to se v pátek omluvilo předsednictvo ČSSD.

Článek

"ČSSD bude zásadně čelit snahám prezidenta České republiky (Václava Klause) nepřijatelně ovlivňovat směřování státu a nepřipustí, aby při příští volbě prezidenta znovu opakovala nerozhodnost a nejednotu, za které se občanům omlouvá," konstatovalo podle ČTK předsednictvo.

Zemanovi zavřela dveře na Pražský hrad nejen nejednotnost ve vlastní straně, ale v celé vládní koalici. Tu v roce 2003, stejně jako dnes, tvořily sociální demokraté s KDU-ČSL a US-DEU. Lidovci a unionisté nicméně do první i druhé volby nominovali své vlastní kandidáty.

Miloš Zeman se ve druhé volbě 24. ledna 2003 utkal s Václavem Klausem a Jaroslavou Moserovou. Očekával se vyrovnaný souboj titánů Václava Klause a Miloše Zemana.Vše však dopadlo úplně jinak. V prvním kole totiž u poslanců opět zvítězil Klaus a u senátorů Moserová. Zeman po "zradě" některých sociálních demokratů Pražský hrad kvapem opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám