Hlavní obsah

Grebeníček odstoupí 1. října

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Úvahy o tom, že předseda KSČM Miroslav Grebeníček nemyslel svůj odchod ze své stranické funkce vážně, v úterý definitivně padly. Na kolegiu, což je poradní orgán výkonného výboru KSČM, v úterý prohlásil, že rezignuje.

Článek

"Řekl nám, že za svým nedávným prohlášením stojí, a nezpochybnil datum 1. října, kdy zasedá ústřední výbor," potvrdili shodně Právu tři členové kolegia. V desetičlenném kolegiu jsou předseda a místopředsedové KSČM, předsedové revizní a rozhodčí komise, předseda poslanecké frakce a šéf europoslanců za KSČM.

O Filipovi až 1. října

Rezignace předsedy zazní na pátečním jednání výkonného výboru. "Vezmeme jeho rezignaci na vědomí, takže se budeme zabývat pouze personální otázkou, a nikoliv nějakými programovými změnami ve straně," řekl Právu jeden z členů kolegia.

V pátek se už Grebeníček nezúčastní tiskové konference. Závěry výkonného výboru oznámí místopředsedové KSČM Václav Exner a Karel Klimša.

O tom, kdo a odkdy povede KSČM, rozhodne 1. října ústřední výbor. Jsou dvě možné varianty: buď vedením českých komunistů bude někdo pověřen, či bude zvolen nový předseda. Vzhledem k tomu, že pro KSČM je nepřijatelné, aby strana šla do nadcházejících voleb bez řádného předsedy, jeví se pravděpodobnější volba Grebeníčkova nástupce.

Zatím jediným kandidátem je místopředseda Sněmovny a KSČM Vojtěch Filip.

Stanovy KSČM nepočítají s variantou, že by předseda odstoupil, ale pouze s jeho odvoláním z funkce. V tomto případě by byl potřebný dvoutřetinový souhlas členů ústředního výboru. Pokud ale jde o rezignaci předsedy, stačí podle názorů komunistů ke zvolení šéfa strany prostá většina. V případě pochybností však výklad stanov provádí ústřední výbor.

Cardová, či Bystřická?

Pokud by se šéfem komunistů stal Filip, který má ve straně z titulu své funkce na starosti regionální a komunální politiku, čeká ústřední výbor ještě další úkol - zvolit nového místopředsedu. Už na loňském VI. sjezdu KSČM zazněla kritika, že ve vedení strany není mezi pěti místopředsedy žádná žena. Podle informací Práva se nyní objevují jména prvních kandidátek - Jarmila Cardová (Olomouc), která neuspěla v loňských senátních volbách, a místopředsedkyně Klubu levicových žen Jana Bystřická (Plzeň).

O post místopředsedkyně měla po sjezdu zájem šéfka Pražské rady Marta Semelová, ale té by podle členů kolegia nevyhovovalo zaměření na regionální a komunální politiku.

Reklama

Související články

Grebeníček ohlásil odchod z čela KSČM

Šéf KSČM Miroslav Grebeníček považuje své setrvání v čele strany za bezpředmětné. Svůj odchod ale přizpůsobí doporučením strany. Oznámil to v pondělí...

Výběr článků

Načítám