Hlavní obsah

Lékaři chtějí pomoci řešit pozdní platby VZP

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Dlouholetý a vášnivý kritik Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Rath, který je prezidentem České lékařské komory (ČLK), zcela obrátil ve svém přístupu k této zdravotní pojišťovně. Nabídl jí totiž pomoc při řešení jejích ekonomických problémů. Praktičtí lékaři ale současně uvažují o tom, že kvůli pozdním platbám od VZP přeruší provoz ordinací.

Článek

"Chtěl bych se s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou sejít a pomoci jí při řešení ekonomických problémů této největší pojišťovny. Naše představenstvo si totiž myslí, že řešení problémů je už nad její síly a není schopna je sama zvládnout," řekl v úterý Rath Právu.

"Je to pro nás zcela nový přístup od ČLK," řekl týž den Jiří Suttner, mluvčí VZP. Dodal, že VZP nabízela schůzky všem, včetně ČLK, ale ta to odmítala. "Setkání je možné, ale obě strany se musí držet svých kompetencí," uvedl Suttner.

VZP platí lékařům s velkým zpožděním, a tak malé ordinace soukromých lékařů se dostávají do vážných existenčních potíží.

Menší úhrady za lázně

Rath uvedl, že mnoho se dá uspořit například na lécích, za které VZP vydává ročně 27 miliard korun a přehodnotit by se měl i indikační seznam pro lázeňskou péči.

"Ta stojí VZP ročně dvě miliardy a ne každá lázeňská péče přinese pacientovi efekt. Vzhledem k úspěchům lékařské vědy je možné některé diagnózy z lázeňské péče vyřadit a zařadit do nadstandardu," řekl Rath. To by ve skutečnosti znamenalo, že pacient by si tuto lázeňskou péči, kterou až dosud hradila pojišťovna platil ze své kapsy.

Hrozí přerušením chodu ordinací

Rath oznámil, že představenstvo ČLK podporuje aktivity praktických lékařů. Ty se ve čtvrtek chtějí poradit o tom, jak se bránit vůči pozdních platbám od VZP.

"Víme, že uvažují na několik dní přerušit provoz ordinací. Pomůžeme jim, aby v takovém případě akutní pacienty ošetřovaly ambulance nemocnic," řekl Rath.

Dodal, že jestliže do šesti týdnů nenastane v platební morálce VZP obrat k lepšímu, obrátí se komora na ministerstvo zdravotnictví, aby na tuto pojišťovnu uvalilo nucenou správu.

Reklama

Výběr článků

Načítám