Hlavní obsah

Koleje podražily v řádů stovek ale i tisíců korun

Právo, Pavlína Röslerová

S přicházejícím novým akademickým rokem začala tradiční bitva o místa na kolejích. Kolejné sice výrazně podražilo, ale stále je o tento druh ubytování velký zájem. Zázrak se ovšem nekoná a ani letos koleje neubytují všechny zájemce. Informace o cenách kolejích a ubytování v soukromí najdete v úterním Právu.

Článek

S lůžky na kolejích se tradičně dá obchodovat. Takže pokud uchazeč neuspěje legálně, může zkusit postel koupit od šťastnějšího kolegy, třeba ji nepotřebuje tolik jako on. Je ale potřeba počítat s vyšší cenou.

Ke slovu se ve studentském ubytování dostávají i priváty. Zatím ale nehrozí, že by masivně konkurovaly kolejím. Realitní kanceláře potvrzují nový trend studentského ubytování - tzv. spolubydlení. Nejčastěji 3 - 4 studenti se dohodnou a hledají dvou a třípokojové byty v ceně 12 - 14 tisíc korun.

Dotace vyhnaly ceny kolejí nahoru

Novinkou letošního roku je i to, finance na dotování kolejí nedostanou vysoké školy, ale jako ubytovací stipendium peníze dostanou přímo na ruku studenti. To zapříčinilo zdražování kolejí - proti loňsku koleje podražily o 400 korun, někde ale i o tři tisíce korun. Ceny se tak pohybují zhruba od dvanácti set za měsíc až po čtyři tisíce. Výši plateb ovlivňuje sídlo univerzity, adresa koleje a komfort ubytování.

Kolik zaplatí studenti za koleje
Vysoká škola ekonomická Praha
Průměrná cena1900
Nejlevnější kolej1250
Nejdražší kolej2550
Zdražení o 800 korun, k lepším a dražším kolejím VŠE patří kolej Rooseveltova - jednolůžkový pokoj s přípojkou na internet zde vyjde na 2550 Kč měsíčně. Nejlevnější ubytování je na Jarově I. D,E - za 4lůžkový pokoj se společným sociálním zařízením se měsíčně platí 1250 korun.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO)
Průměrná cena1595
Nejlevnější kolej1210
Nejdražší kolej1980
Příplatek za internet 180 korun, zdražení o 400 - 700 Kč, k dražším kolejím v Ostravě patří koleje Dr. Malého - 1lůžkový za 1980, 3lůžkový 1520 korun. Levnější je např. kolej Vítkovice - 3lůžkový za 1310 korun či kolej Poruba - 3lůžkový pokoj za 1340 korun.
Technická univerzita Liberec (TUL)
Průměrná cena1940
Nejlevnější kolej1620
Nejdražší kolej2260
Zdražení o 1 100 Kč, nejlevnější je kolej Vesec - bydlí se tu za 1 620 korun na 3lůžkových až 8lůžkových pokojích. Ostatní místa jsou na 6 blocích kolejí Harcov - z buňky s vlastním sociálním zařízením se tu platí 2 260 korun.
České vysoké učení technické (ČVUT)
Průměrná cena2400
Nejlevnější kolej1300
Nejdražší kolej3500
Zdražení o 200 Kč
Univerzita Karlova Praha
Průměrná cena2600
Nejlevnější kolej1200
Nejdražší4000
Zdražení o 500 až 2800 Kč, nejlevnější jsou přistýlky na vícelůžkových pokojích, které vyjdou zhruba na 300 korun měsíčně. Nejvíc zaplatí od září vysokoškoláci na koleji Petrská v centru Prahy, ale tak drahých míst má univerzita minimum.

Ministerstvo školství tvrdí, že tento model je spravedlivější, neboť na příspěvek dosáhne víc studentů. Dosud dotaci využívali jen ti, kteří získají lůžko na koleji - ostatní, ač z poměrně velké dálky, si museli zaplatit bydlení ze své kapsy. S novým modelem by namísto současných 72 tisíc dostalo příspěvek na bydlení 111 tisíc vysokoškoláků. Ti ho pak mohou použít buď k uhrazení lůžka koleje, nebo privátu. Stipendium by studenti měli dostávat ve škole a to zpětně, vždy za určité období.

Prorektoři oslovených univerzit se shodují v tom, že o výši ubytovací dotace se rozhodne až po oficiálním uzavření matrik ministerstvem školství, tedy 31. října. Teprve pak bude jasné, kolik studentů přesně do škol nastoupí, nakolik budou splňovat dané podmínky pro udělení dotace a konečně jak velkou sumu na ubytovací stipendia od ministerstva školy dostanou. Uvádět nyní jakoukoliv částku považují za spekulaci.

Další podrobnosti o kolejích, cenách a ubytování v soukromí se dozvíte v úterním vydání Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám