Hlavní obsah

Hory se chystají na lyžaře, ty čekají vyšší ceny

ČESKÁ REPUBLIKA

Statisíce lyžařů se i letos chystají strávit zimní dovolenou v tuzemských horách. Zimní střediska se už na ně připravují. Nabídnout jim chtějí například levnou dopravu k vlekům nebo nové sjezdovky. Na lyžaře však mnohde čekají i vyšší ceny.

Článek

V Jizerských horách a západní části Krkonoš by zdražení nemělo překročit pět procent. Zdražení se nevyhnou ani provozovatelé sjezdovek v jižních Čechách. Růst cen vyvolaly vyšší náklady, hlavně dražší energie. V Beskydech naproti tomu zůstanou ceny ve většině středisek stejné jako loni.

Ceník jízdného upraví například skiareál v Petříkově v Jeseníkách. Zvýší cenu celodenní permanentky pro dospělé o zhruba deset procent na 390 korun. "Musíme zdražit kvůli investicím, které letos dosáhly asi deseti milionů korun," řekl majitel areálu František Kaštyl. Nárůst cen o pět procent hlásí skiareál firmy Bonera v Ramzové. Za celodenní permanentku tam dospělí zaplatí 450 korun. Stejně jako v Petříkově se i na Ramzové ceny zvýší kvůli investicím, které se pohybují kolem deseti milionů korun.

Na rekreanty však čekají i příjemnější změny. Provozovatelé jim připravili řadu novinek. V jihočeské části Šumavy letos přibude nová sjezdovka a dětské hřiště, zlepší se zasněžování i večerní osvětlení. Do zasněžování investovali i podnikatelé v Krkonoších a Jizerských horách.

V Rokytnici postavili snowpark

V Rokytnici nad Jizerou vybudovali nový areál pro milovníky snowboardu s vlastním vlekem. Investovali do výstavby nového přivaděče vody pro zasněžování a vybudovali nový elektronický odbavovací systém na čipy. Cena permanentky v Rokytnici bude v blížící se zimní sezoně o 20 korun vyšší než loni. Návštěvník za celodenní lyžování zaplatí 570 Kč.

Na Šumavě bude hlavní novinkou letošní sezony Foxpark Lišáka Foxe, který provozovatelé označují za největší a nejkvalitnější dětské lyžařské výukové hřiště v České republice. Bude vybaven pohyblivými koberci a dětským vlekem, lyžařským kolotočem, ohřívárnou a hernou pro děti od tří let, snowtubingem a velkým množstvím výukových prvků.

V centrálních Beskydech budou návštěvníky dopravovat do většiny středisek Skibusy z Ostravy nebo Nového Jičína.

Lyžařů každoročně přibývá

Jak bude sezona úspěšná letos bude opět záležet na počasí. Loni bylo sněhu pravděpodobně nejvíce za posledních 40 let, což vylákalo české turisty také do níže položených horských oblastí, kde již začátkem jara běžně bílá pokrývka nebývá.

I bez abnormálně dobrých sněhových podmínek ale počet Čechů, kteří vyrážejí na domácí hory rok od roku mírně roste. S rostoucími příjmy obyvatel se zvětšuje skupina turistů, kteří si mohou dopřát dovolenou vícekrát do roka. Mnozí z těch méně sportovně zdatných pak často dávají přednost domácím mírnějším a cenově dostupnějším svahům před Alpami.

Do ciziny by podle odhadů Mag Consultingu mohlo letos vyrazit asi 250 000 Čechů. Celkem tak prožije zimní dovolenou delší čtyř dnů na sjezdovkách doma nebo v cizině asi milión českých lyžařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám