Hlavní obsah

ParoubTek skomírá, lidi vyhnal noční chlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘIMDA

Protestní technoparty ParoubTek na louce u Mlýnce nedaleko Přimdy už spíše skomírá a směřuje k závěru. Tempo nenabrala ani v noci ze soboty na neděli, kdy z ní spíše odjely další desítky lidí. Vyhnal je především citelný chlad, protože teplota při nočním vyjasnění klesla až k bodu mrazu. Prochladlým technařům nepomohly ani dva ohně, které si na louce zapálili.

Článek

Ráno kolem deváté hodiny zůstalo na pronajaté louce sotva čtyři sta lidí. To bylo o stovku méně, než v sobotu večer. Přitom pořadatelé doufali, že by právě v sobotu mohli do Mlýnce ještě další lidé přijet. "Kromě dunících aparatur jsme o účastnících akce prakticky nevěděli. Byl naprostý klid. Kromě tří zadržených mladíků s konopím a přebíhání skupinky lidí přes dálnici jsme už nic jiného neřešili," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Ilona Týmlová.

Policie nadále střeží všechny přístupové komunikace na louku a pouštěla sem lidi pouze po jediné cestě. Ještě před tím jim zkontrolovala doklady i stav vozidel, pokud jimi chtěli na louku vjet. Stejně tak policisté kontrolovali, zda technaři neopouštějí prostor vymezený páskou. Nikdo se o to nepokoušel, takže nebyl důvod k zásahu. Za pásku občas zaběhli pouze psi, které si sebou účastníci technoparty přivezli. "V pátek několik lidí u pásky trochu provokovalo. Pak toho ale nechali a už se nic podobného neopakovalo," uvedla mluvčí.

Poté, co v noci ustal provozu kamionů na dálnici, která vede kolem louky, byla hudba ze tří zvukových systému slyšet v okolí zřetelněji. Dokonce až do osm kilometrů vzdálené Přimdy. "Měl jsem zavřená okna, a stejně jsme slyšel takové temné dusání v pravidelných intervalech. V Boru a Mlýnci to bylo ještě mnohem zřetelnější. Ale nikdo si na hluk v noci nestěžoval. Od začátku technoparty jsme nemuseli řešit žádný konflikt," poznamenal starosta Přimdy Jan Sopko.

Majitel pozemku organizátorům povolil vstup na louky až do úterý. Účastníci akce ale předpokládají, že se začnou rozjíždět domů už dnes dopoledne a technoparty během neděle skončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám