Hlavní obsah

Technoparty ParoubTek začala v dešti

Právo, Jaroslav Veselý
MLÝNEC/TACHOV

Jen malá skupinka technařů, asi 10 osob, čtyři osobní auta a tři dodávky, z nichž jedna přijela se soundsystémem. Tak to v pátek v poledne vypadalo na louce u Mlýnce na Tachovsku, kde se koná ohlášená víkendová technoparty ParoubTek. Hustě prší, a tak je louka osiřelá, osádky se schovávají v autech.

Článek

První nedočkavci dorazili už v noci ze čtvrtka na pátek, přenocovali ve spacácích. Louka, která je legálně pronajatá na 5 dní od firmy Ital Invest, je po obvodu ohraničená igelitovou páskou. Organizátor akce Tomáš Nechranec si je jistý, že brzy dorazí početné skupiny dalších technařů, prý přijedou z celé republiky.

"Mluvil jsem s kamarády. Už jsou na cestě," odpověděl na dotaz, jakou očekává návštěvnost.

Akce se koná na stejném místě jako červencový CzechTek, který policie násilím rozehnala. ParoubTek má být protestním happeningem právě proti tomuto zásahu.

Policie rozdává mapky

Na místě jsou i policejní hlídky, velitelé se zdržují na opačném konci u lesa ve stanu, společně s nimi jsou tam i hasičské vozy a záchranka. Asi 10 mužů zákona stálo celé dopoledne na příjezdové cestě k pronajaté louce a kontrolovalo technické, řidičské a občanské průkazy.

Rozdávali mapky, kde jsou vytyčené hranice pronajatého pozemku. "Na problémy to zatím nevypadá. Kdyby se cokoliv stalo a technaři začali porušovat zákon, přivoláme posily z pořádkové jednotky. Zásah by pak řídilo Okresní policejní ředitelství Tachov," řekla mluvčí západočeské policie Helena Malotínská.

Na jednání technaři nepřišli

Technařům jejich akci nemůže nikdo zakázat, ale už ve čtvrtek v noci si proti sobě popudili starostu Přimdy Jana Sopka (nez), v jehož katastru se akce koná.

"Slíbili mi na páteční ráno schůzku, abychom se domluvili na podmínkách akce. Místo toho mi poslali SMS zprávu na mobil, že žádná schůzka nebude, a ať prý přijdu o půlnoci na louku a dám si s nimi pivko," rozčiloval se Sopko.

Na návrh vypít si pivo s technaři nepřistoupil. "S žádnými cucáky se takhle dohadovat nebudu, chtěl jsem seriozní jednání," vysvětlil starosta.

Podle organizátora Tomáše Nechrance technaři neviděli důvod na radnici chodit. Přimdští radní po technařích chtěli jen doložit, že akci pořadatelsky zvládnou.

Účast na ParoubTeku je odhadována až na dva tisíce osob. Vstup na 13,5 hektaru velkou louku mají technaři povolený od majitele pozemku Constantina Pleskyho. "Věřím, že akce proběhne bez problémů. Hudební systémy budou natočené k lesu, aby nerušily lidi v okolních obcích, a pokud tam budou světelné aparatury, rovněž budou otočené, aby neoslňovaly vozy na dálnici," říká Plesky.

Policie chce zajistit, aby víkendová akce u Mlýnce proběhla stejně bezproblémově, jako techno předminulý týden v Příchovicích u Plzně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám