Hlavní obsah

Vláda věnuje Egyptu stovky tun munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po nedávném schválení tun armádní munice do ručních zbraní pro Gruzii ve středu vláda na návrh ministerstva obrany rozhodla, že Česká republika věnuje dalších 550 tun střeliva Egyptu. Vojsko tvrdí, že mu darování munice uspoří zhruba 50 miliónů korun, které by jinak muselo vydat na její ekologickou likvidaci.

Článek

Podle Jana Pejška z tiskového odboru ministerstva obrany Egypt o munici požádal v dubnu prostřednictvím svého ministra obrany Husajna Tantawy. Dopravu nábojů si vezme na starosti česká společnost, kterou si vybrali zástupci Egypta. "Veškeré náklady spojené s převzetím a přepravou munice budou hrazeny egyptskou stranou," dodal Pejšek.

Karel Dolejší z nevládní organizace Amnesty International (AI) považuje vyzbrojování egyptských bezpečnostních složek za nešťastné. "Chovají se dost hrozně - například mučí, to je běžně známo," řekl.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) přitom prohlásil, že mezi priority České republiky patří dodržování lidských práv, dodal.

Vláda již loni schválila věnování téměř 6000 tun střeliva Afghánistánu a i Gruzie v minulých letech dostala munici z Česka. Mezi dalšími kandidáty na nepotřebný vojenský materiál se objevil například Irák.

Znepokojené Rusko

Nad srpnovým rozhodnutím české vlády poskytnout Gruzii bezplatně dodávku munice ale v úterý vyslovilo Rusko znepokojení. [celá zpráva]

"A není to zdaleka první případ účasti států NATO na přezbrojení Gruzie. Dodávky zbraní se přitom uskutečňují na pozadí prudkého růstu gruzínských vojenských výdajů a v podmínkách nanejvýš obtížné společensko-ekonomické situace země," praví se dále.

To vše může podle mínění ruské strany "uvést Gruzii v pokušení použít sílu proti Suchumi a Cchinvali (pozn. separatistickým regionům Abchazii a Jižní Osetii), vážně destabilizovat situaci nejen v Gruzii, ale na celém Zakavkazsku", zdůrazňuje prohlášení.

"Nelze také zapomínat na možnost, že by zbraně mohly padnout do rukou mezinárodním teroristům a posléze se rozšířit po regionu - a není ani vyloučeno, že i za jeho hranice," dodává.

Česká armáda již k prodeji či bezplatnému převodu vyčlenila zhruba 20 000 tun střeliva, dalších 46 000 tun hodlá zlikvidovat. Dosud se zbavila zhruba třetiny tohoto množství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám