Hlavní obsah

ČSSD se nedaří prosadit v koalici zákoník práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osud nového návrhu zákoníku práce, který vypracoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD), je stále nejistý. Ve středu ráno se na jeho změnách opět nedokázali dohodnout lídři koaličních stran. Další rozhovory budou příští týden. Pokud se koalice neshodne, ČSSD je podle svého předsedy Stanislava Grosse připravena zákon prosadit sama. Ve Sněmovně by soc. dem. museli pomoci komunisté.

Článek

Jde přitom o normu, která se dotkne miliónů lidí. "Jednání určitě nelze označit za dohodu," řekl ve středu předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

"I legislativní rada vlády konstatuje, že některá ustanovení (návrhu zákoníku práce) jsou v kolizi s ústavou České republiky," dodal na vysvětlenou, proč by jeho strana v současné podobě návrh nepodpořila.

ČSSD podle Kalouska minulý týden navrhla osm návrhů na změny, které byly pro lidovce částečně přijatelné; dnes však prý od nich odstoupila. S tím nesouhlasí Gross, podle něhož naopak sociální demokraté přišli s 11 návrhy úprav.

Proti současné podobě zákoníku mají výhrady hlavně zaměstnavatelé, podle kterých nový zákoník není liberální a je nesrozumitelný. Odboráři jej naopak přivítali. Podle lidovců by měl být tak zásadní kodex přijat, až když se na něm shodnou zaměstnanci i zaměstnavatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám