Hlavní obsah

Déšť zvedl hladiny řek i na severu Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Vydatný noční déšť zvedl hladiny řek na některých místech Moravskoslezského kraje. Na řece Stonávce v Těrlicku - Hradišti vodohospodáři dokonce vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Voda už ale začíná pozvolna klesat, řekla v úterý mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Článek

Plné ruce práce mají hasiči, kteří na Karvinsku a Frýdecko-Místecku museli zasahovat na dvanácti místech. "Jednalo se především o čerpání vody," řekl pracovník ostravského centra tísňového volání.

Podle Vlčkové do dnešních 10:00 spadlo v povodí řek Olše a Ostravice od 20 do 70 milimetrů srážek. Nejvydatněji pršelo během noci a ráno.

"V této chvíli ale už srážky ustávají a pohybují se v rozmezí od tří do 11 milimetrů," uvedla mluvčí.

Průtok na řece Olši by neměl překročit jednoletou vodu. "Předpokládáme, že na Petrůvce nebude ohrožena zástavba a průtok tam bude kulminovat večer," řekla Vlčková. Dodala, že v nejbližších hodinách by mělo přestat pršet úplně.

Neprůjezdná silnice na Jindřichův Hradec

Varování meteorologů, že intenzivní déšť ještě v pondělí v noci pořádně potrápí jižní část republiky, se potvrdilo. Bouře provázená silným deštěm zaplavila Pelhřimov. Hasiči čerpali vodu na téměř třech desítkách míst. Neprůjezdná byla v noci silnice první třídy na Jindřichův Hradec. O pomoc volali také z Červené Řečice a obce Želiva. K prvnímu zásahu hasiči vyjeli po průtrži mračen v 19:30, s čerpáním vody skončili po 02:00, řekl operační důstojník krajských záchranářů.

Silnice v Pelhřimově se v noci ocitly pod vodou, kanály nestačily příliv vody pojmout, voda proto zatopila téměř tři desítky sklepů i suterén obchodního domu a několik aut.

Voda z polí zaplavila také řadu silnic na Vysočině, některé byly místy neprůjezdné. Nejhorší situace byla na výjezdu z Pelhřimova směrem na Jindřichův Hradec, kde kanály v prohlubni pod viaduktem nestačily pojmout vodu, shrnul operační důstojník pelhřimovských hasičů.

Na Olomoucku zvládli přívaly vody do půlnoci

Několik desítek sklepů zatopila prudká bouře, která se v noci prohnala nad Olomouckým krajem. Hasiči museli nejen odčerpávat vodu, ale také odklízet bahno ze silnic či pročišťovat kanalizaci. Nejhorší situace byla podle záchranářů na Přerovsku.

"Celou situaci se profesionálním i dobrovolným hasičům podařilo zvládnout do půlnoci. Dens ráno vyjeli hasiči z Přerova ještě na Havlíčkovu ulici, kde museli čerpat vodu ze sklepa prodejny," řekla v úterý ČTK mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám