Hlavní obsah

Třeboň zasáhla prudká bouřka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBOŇ

Desítky zatopených sklepů, silný vítr, polámané větvě a silnice pod vodou. To jsou následky půlhodinové bouřky s prudkým deštěm, která zasáhla v pondělí vpodvečer Třeboň na Jindřichohradecku. Někteří řidiči kvůli tmě skončili se svými auty ve stoce.

Článek

Hasiči vyjížděli především k čerpání vody, odstraňovali spadané větve a pomáhali vyprošťovat havarovaná vozidla, řekl operační důstojník jindřichohradeckých hasičů.

V Třeboni zasahovaly čtyři hasičské jednotky. Kromě profesionálů likvidovaly následky průtrže, která město zasáhla po 17:30, i dobrovolné sbory ze Stráže nad Nežárkou, Chlumu u Třeboně a Lomnice nad Lužnicí.

"Voda rychle opadla, škody budou minimální," uvedl operační důstojník.

Rozmary počasí potrápily jih Čech již v noci na pondělí a brzy ráno. Silný déšť zaplavil několik sklepů na Táborsku a na Jindřichohradecku, kde navíc řidičům komplikovala život hustá mlha.

Do 08:00 se kvůli špatné viditelnosti staly v okrese tři dopravní nehody, z toho dvě u Stráže nad Nežárkou. Nejvážnější byla srážka kamiónu s cyklistou, kterého záchranka odvezla s poraněním zad do nemocnice. Bez zranění se na stejném místě obešla nehoda osobního auta a linkového autobusu.

Bouřky ještě v noci pozlobí

Meteorologové v pondělí večer vydali další upozornění před intenzivními bouřkami, přívalovými srážkami a vzestupy hladin řek. Platí pro Jihočeský kraj od pondělních 20:00 do úterních 06:00.

"V oblasti Jihočeského kraje očekávat v noci na zítřek bouřkovou činnost doprovázenou přívalovými srážkami s úhrny srážek do ranních hodin místy od 30 do 50 mm za 12 hodin," sdělili v pondělí večer meteorologové.

"V důsledku přívalových srážek lze očekávat v dané oblasti lokální zatopení komunikací, suterénních prostor budov, v oblasti horních toků povodí Vltavy, Otavy a Lužnice místy výskyt 1. stupně povodňové aktivity, ojediněle může být dosažen i 2. stupeň povodňové aktivity," dodali meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám