Hlavní obsah

Každá druhá kontrola odhalila předražení

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Některé české firmy si příliš nelámou hlavu s dodržováním státem regulovaných cen. Prakticky každá druhá kontrola ukázala předražení zboží a služeb, například léků. Zákazník tak ve zvýšené ceně zaplatí často i náklady na reprezentaci, reklamu, na soukromá vozidla anebo třeba i smluvní pokuty.

Článek

Zjistili to pracovníci finančních ředitelství, energetické inspekce, telekomunikačního a celního úřadu. Zprávu o tom, jak byla loni dodržena pravidla pro stanovení cen, předkládá vláda každoročně Sněmovně.

Tady garantuje její projednávání rozpočtový výbor. Jeho předsedu Michala Krause (ČSSD) výsledky kontrol znepokojily. "Je alarmující, v kolika případech bylo zjištěno porušování cenových předpisů. Prakticky každá druhá kontrola došla k tomuto závěru, ve zdravotnictví to je dokonce číslo ještě vyšší a blíží se stu procentům," řekl Kraus Právu. "Mám za to, že to je stav, který potřebuje rázné řešení a radikální a rychlou nápravu," dodal.

Reagoval tak na konstatování zprávy, že při 2034 kontrolách byly uděleny pokuty za téměř 55 miliónů korun.

Nejhůř dopadlo zdravotnictví

Například v lékárnách byly závady zjištěny z 23 kontrol ve třinácti případech, většinou šlo o ceny individuálně připravovaných léků. V očních optikách byla předražená každá z dvanácti kontrolovaných zakázek na základě předpisu lékaře.

Lépe nedopadly ani stomatologické laboratoře, kde ze 68 kontrol jich 64 skončilo uložením pokuty. Také dvacet zubních lékařů z 21 kontrolovaných mělo s kontrolory problémy. V několika případech to bylo proto, že do ceny svých výkonů zakalkulovali leasingové splátky na zařízení svých ordinací a že jim pacienti také přispívali na jejich zdravotní a sociální pojištění. V jedenadvaceti nemocnicích z 39, na které si posvítili kontroloři, předražili umělé přerušení těhotenství.

Stotisícové pokuty zaplatili za svá provinění např. Chebský Chevak, pražské firmy Biomed či Dentamed. Vysokými pokutami kontroloři potrestali i Pražské služby z Prahy 9, Cukrovar Vrdy, Karlovarské minerální vody či jablonecké Severočeské komunální služby.

Na štíru s dodržováním státem regulovaných cen byli loni také například provozovatelé skládek nebo stanic technické kontroly. Pokutu museli zaplatit například skládkaři z Mutěnic či z Bystřice pod Hostýnem. Stejně dopadly mj. STK v Jihlavě nebo v Rosicích u Brna.

Nezájem obcí a krajů

Nejaktivnější v kontrolách jsou finanční úřady. Ačkoli se vláda obrátila na hejtmany se žádostí o pomoc, ti se příliš na kontrolách nepodíleli. Zapojilo se jen sedm krajů. Nejvíce jich udělali v Praze a Karlovarském kraji. Ani jedna kontrola se nekonala v kraji Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Zlínském a Moravskoslezském, Středočeský kraj statistiku ministerstvu financí vůbec nedodal.

"Za závažné považuji to, že zejména kraje a případně obce nevyužívají své kompetence, které jim umožňují kontrolovat ceny na svém území," komentoval to poslanec Kraus. Podle něj kraje a obce by si měly uvědomit, že nestačí si jen stěžovat na nedostatek peněz, ale že mají ve své kompetenci také možnost zabránit neúměrnému zvyšování cen a nepořádků, který v cenotvorbě evidentně existuje. "Mám pocit, že vláda by v této oblasti měla být daleko ráznější," dodal Kraus.

Z obcí se podle zprávy ozvalo ministerstvu pouze 404 z celé ČR a z nich jen deset nějakou kontrolu cen udělalo. "Od ostatních obcí nebyla poskytnuta žádná informace, lze však z praktických poznatků usuzovat, že cenovou kontrolu neprováděly," píše ve zprávě pro vládu ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hodně si slibuje od zpřísnění zákona o cenách, na jehož základě se kontroly dělají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám