Hlavní obsah

Rusnok se brzy vzdá poslaneckého mandátu

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Exministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok se hodlá během několika příštích dnů vzdát poslaneckého mandátu. Nechce už dál hrát v soc. dem. roli hromosvodu, po kterém se svezou všechny maléry. Rusnok to řekl Právu. "Nemám chuť tady déle setrvávat, jsem rozhodnutý to zabalit, jen nevím, jestli to bude za týden, za den, nebo za dva," prohlásil Rusnok.

Článek

Uvedl, že nemíní hrát roli "nějakého hromosvodu všech neúspěchů a neschopností vládní koalice". Bývalý ministr, kterého premiér Vladimír Špidla odvolal poté, co Rusnok volil na Hrad Václava Klause, má zamířeno do soukromého sektoru. Jak řekl, má několik nabídek, avšak konkrétně o nich nechce hovořit. "Od vlády ani od vedení strany nic neočekávám a nikdo mi nic nenabízel," poznamenal na otázku, zda mu již premiér či někdo jiný nabídl lukrativní místo, aby se soc. dem. odbojného člena zbavila.

Podle informací Práva totiž vedení strany hledá pro Rusnoka post, který by byl neslučitelný s poslaneckým mandátem a byl by pro něj náplastí za odchod z politiky. Ačkoli má Rusnok zamířeno do soukromého sektoru a mohl by tak i nadále zůstat poslancem, rozhodl se ze Sněmovny odejít.

"Ukáže se, že problém koalice není ve mně"

"Vzdám se mandátu, protože nejsem v životě zvyklý dělat věci na oko a navíc nehodlám hrát nějaký snadný terč. Až odejdu, nádherně se ukáže, že problém není ve mně," prohlásil Rusnok v rozhovoru pro Právo ve zjevné narážce na události z minulého týdne, kdy koalici chybělo ve Sněmovně několik poslanců a vinou toho těsně prohrála některá klíčová hlasování. Zatímco Rusnok tvrdí, že byl vypárován, vedení poslaneckého klubu zopakovalo, že o něm nikdo nevěděl a nebyl ani omluven. "Kvůli mně koalice žádné hlasování neprohrála," řekl Rusnok s tím, že jednání komory nebyl přítomen, neboť si musel zařídit některé soukromé záležitosti.

Kraus: neplatí na něj stranická píšťalka

"Pokud se Jiří Rusnok vzdá mandátu, bude to pro soc. dem. řešení, neboť se obáváme jeho možné neloajálnosti v krizových chvílích při hlasování ve Sněmovně," řekla Právu místopředsedkyně klubu ČSSD Eva Nováková. Její názor potvrdil také soc. dem. místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus. Podle něj totiž Rusnok není a nikdy nebyl typickým politikem, který by byl ochoten se podřizovat jakékoli stranické disciplíně. "Nikdy nebyl na písknutí a to se projevilo i minulý týden," poznamenal Kraus. Připustil, že Rusnok by mohl svou nedisciplinovaností zamíchat kartami např. při projednávání daňových zákonů či zdravotní a sociální reformy.

"Jeho rozhodnutí ale chápu, protože je asi reakcí na způsob, kterým byl odvolán z ministerské funkce," prohlásil Kraus. Rusnok však tvrdí, že žádnou zášť vůči premiérovi a soc. dem. necítí. "Jsem v pohodě," uvedl. Podle svých slov po odchodu z politiky nehodlá ani změnit stranický dres. "Jsem členem soc. dem. a zůstanu jím," uvedl. Jak dodal, o svém rozhodnutí zatím s vedením klubu ani strany nehovořil. Po odchodu ze Sněmovny by Rusnoka nahradil další muž z královéhradecké kandidátky ČSSD Robin Böhnisch.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiér Špidla: jiné změny nechystám

Další změny ve vládě premiér Vladimír Špidla v tuto chvíli nechystá. Důvody, proč odvolal ministra Jiřího Rusnoka, premiér vysvětlil v krátkém rozhovoru...

Výběr článků

Načítám