Hlavní obsah

V Krkonoších roztál poslední sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Extrémně dlouho letos vydržela na úbočí Studniční hory na hřebenech Krkonoš sněhová vrstva, zvaná kvůli svému tvaru mapa republiky. Poslední sníh na krkonošských svazích roztál letos okolo 19. srpna, řekl ve čtvrtek mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Článek

"To, že letos sníh vydržel tak dlouho, bylo způsobené mimořádně velkým množstvím sněhu, který v zimě napadl, a také průběhem letošního léta," řekl Drahný.

Mezi místními v Krkonoších se traduje, že dokud neroztaje sníh na mapě republiky, nepřijde do hor letní počasí. Místo, kde sníh tvoří mapu republiky, leží v necelých 1400 metrech nad mořem a je viditelné ze širokého okolí.

Leží na závětrném svahu a v prohlubni, letos v zimě tam členové horské služby naměřili kolem dvaceti metrů sněhu. Někteří horalové tvrdí, že před desítkami let vydržel sníh na "mapě republiky" až do další zimy.

Zimní sezona v Krkonoších byla na sníh mimořádně štědrá, na hřebenech ležely místy několikametrové vrstvy sněhu, dostatek sněhu byl také na sjezdových tratích. Například na Horních Mísečkách nad Špindlerovým Mlýnem se vleky rozjely 24. listopadu a jejich provoz skončil až 1. května.

Letos mimořádně na hřebenech Krkonoš sněžilo i během léta, například na začátku srpna se teploty na Sněžce a vrcholcích hor pohybovaly kolem nuly a ochlazení přineslo i sníh. Sníh na hřebenech Krkonoš padal i v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám