Hlavní obsah

Ministr Němec odmítá Škromachův Zákoník práce

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koaliční ministr, místopředseda vlády a šéf spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) se přidal k ostré kampani proti návrhu nového Zákoníku práce, kterou už týden vedou zaměstnavatelé. K návrhu ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), má Němec tak zásadní výhrady, že bude po vládě požadovat, aby byl Zákoník práce z jednání stažen.

Článek

Právu to v pondělí sdělil Němcův mluvčí Petr Dimun. Škromach však Němcův požadavek odmítá a je přesvědčen, že vláda jím navrženou normu schválí.

Podle Němce by Zákoník práce neměl upravovat všechny otázky, se kterými se setkávají účastníci pracovněprávních vztahů, ale měl by postihovat jen záležitosti typické pro pracovní právo.

"V ostatním by měla platit úprava obsažená především v Občanském zákoníku. Takový postup je nejen logický, ale zaručí také, že nová úprava (Zákoníku práce) bude maximálně jednoduchá, přehledná a pro účastníky pracovněprávních vztahů srozumitelná," uvedl Němec prostřednictvím svého mluvčího.

Nedává šanci k liberalizaci

Němec návrhu Zákoníku práce vyčítá také silnou vazbu na současný Občanský zákoník. "Navrhovaný vztah delegace, podle kterého ustanovení Občanského zákoníku lze v pracovněprávních vztazích aplikovat pouze v případech, kdy je tak Zákoníkem práce výslovně stanoveno, je pro ministra spravedlnosti zcela neakceptovatelný," uvádí se v textu.

Třetí Němcovou výhradou je, že návrh nevytváří dostatečné podmínky pro liberalizaci pracovního trhu. "Pokud se ministrovi Němcovi nelíbí, že nelze vykopnout zaměstnance hned, bez důvodu a bez odstupného, tak to v našem návrhu opravdu nenajde. Takové jednání totiž nepovažuj za liberální. Vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem by měly být určovány na základě smlouvy, protože zaměstnanec bude vždy ve slabší pozici," reagoval pro Právo Škromach.

Němcův postoj označil za "velmi zvláštní". Podle něj si lze Němcovo stanovisko vysvětlit jen jako "trošku možná ucházení se o ohleduplnost od ODS". Podle Škromacha jde už o příští volby a "může to souviset".

Škromach dále upozornil, že pokud by měl být Zákoník práce vázán na nový Občanský zákoník, znamenalo by to ještě asi tři roky čekání: "Nový Občanský zákoník, což je úkol ministerstva spravedlnosti, nebude dříve než za nějaké tři roky. Proto vztahujeme návrh Zákoníku práce k současnému Občanskému zákoníku. Nejde ho vázat na nový Občanský zákoník,který neexistuje," konstatoval Škromach.

Návrh chválí pouze Škromach

Jak Škromach dodal, je přesvědčen, že vláda přes Němcův odpor, návrh zákoníku schválí: "Myslím, že Zákoník práce projde. Není důvod, proč by neměl - je liberální, moderní, dobrý," dodal Škromach.

Zaměstnavatelé své odmítavé stanovisko zopakovali v otevřeném dopise zaslaném v pondělí premiérovi Jiřímu Paroubkovi, v němž žádají, aby byl návrh vrácen na začátek legislativního procesu.

"Všichni jednotně jsme přesvědčeni, že předkládaný návrh není normou, která by přinesla zvýšení výkonnosti hospodářství, zaměstnanosti a především snížení nezaměstnanosti zejména v regionech Severních Čech a Severní Moravy," uvádějí v dopise a upozorňují, že vyjadřují názor svých členů, kteří dávají práci více než dvěma miliónům zaměstnanců.

Odboráři naopak považují návrh Zákoníku práce za dobrou a přijatelnou normu pro všechny.

Reklama

Výběr článků

Načítám