Hlavní obsah

Piegl z Platformy pro renesanci ČSSD žádá Grossův odchod

Právo, alm, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco většina sociálních demokratů si pochvalovala výkon svých lídrů Jiřího Paroubka a Stanislava Grosse v nedělních TV duelech s představiteli ODS Mirkem Topolánkem a Vlastimilem Tlustým, tajemník místní organizace soc. dem. v Lovosicích a člen zemanovské Platformy pro renesanci ČSSD Jan Piegl Grossův výkon zkritizoval.

Článek

"Gross, aspoň pro mě, nebyl Tlustému partnerem. Tlustý je oblbovák, populista, ale zase si říkám, že si více troufne, víc skáče do řeči - a Gross je opatrnější. A opatrnější je právě od té doby, kdy se mi zdá, že se bojí, aby mu neřekli: Hele, ty nemluv, ty zase v něčem lítáš," řekl Piegl Právu.

Podle něj Gross neuměl v debatě dostatečně vysvětlit, co plyne z rovné daně ODS: "Proti Tlustému by měl sedět ministr financí. Růst cen potravin po zavedení rovné 15procentní daně je sice strašák, ale já si myslím, že někteří lidé se dají zlákat řečmi ODS, že jim nechají peníze v peněžence, a neuvědomí si, že na tom prodělají."

Gross by podle Piegla měl odstoupit z funkce předsedy ČSSD: "Pro stranu by to bylo vysvobození, protože ať už to bude jak chce, jeho zařazení na jakoukoli kandidátku nebude zrovna pro stranu vítězstvím."

Premiérův výkon v TV duelu Piegl hodnotil příznivěji: "Paroubek je velice arogantní člověk, ale má jednu výhodu: že se prostě nebojí. Topolánkovi musí jít šíleně na nervy, protože mu velice kontruje a vždycky ho usadí."

V televizních duelech se přeli lháři a burani

Divák nedělních politických diskusí musel nabýt dojmu, že co český politik to lhář nebo buran. Alespoň těmito výrazy se častovali lídři ODS a soc. dem.. Slovo lhát pilně skloňovali hlavně Stanislav Gross a Vlastimil Tlustý, nejspíš dva protikandidáti ve středních Čechách.

Tlustý označil za lháře ministra financí Bohuslava Sobotku, protože ten označil prodej Unipetrolu za standardní. Grossovi se zase nelíbilo, že ho Tlustý rušil: "Kdybych vám skákal do řeči při každé lži, tak nedomluvíte vůbec." Nakonec Tlustému vyčinil: "Nechovejte se jako buran!"

Gross také poukázal na to, že moc ODS skončila v roce 1997 "politickým krachem". Tato slova rozčertila Tlustého. "Nelžete, pane předsedo, my jsme nezkrachovali, to jenom vy jste vyhráli volby na lžích."

Na Primě mírněji

Diskuse předsedů na Primě probíhala mírněji. Jiří Paroubek zvolil proti předcházející diskusi s Mirkem Topolánkem smířlivější tón. "Minule jsem si vyzkoušel, že čím (Topolánek) déle mluví, tím více nabíhají procenta pro mě," uvedl Paroubek.

V anketě Primy, zda se vláda zasloužila o zlepšení životní úrovně, odpovědělo kladně 49 procent lidí, záporně 51 procent. Poměr byl tedy stejný jako v duelu Paroubek - Topolánek minulý týden na Nově, kdy diváci hlasovali o oblibě politiků.

Tehdejší debata však podle následného měření STEM pro Právo dopadla 52 : 48 ve prospěch premiéra.

ODS duely v TV ignorovala

Politikové ČSSD, které Právo oslovilo po nedělních televizních debatách Stanislav Gross v. Vlastimil Tlustý a Jiří Paroubek v. Mirek Topolánek, si libovali. Představitelé ODS se na výkony kolegů většinou nedívali.

Předseda pardubické krajské ČSSD a poslanec Miroslav Váňa podle svých slov oba výkony představitelů soc. dem. hodnotil jako velmi dobré. Sice poznamenal, že Paroubek mohl být ještě razantnější vůči Topolánkovi, ale pak dodal:

"Jestliže dávám na misky vah Paroubkovu argumentaci a tlachání Topolánka - volte nás a nevolte socany, protože tady bude skoro komunismus - pak není o čem mluvit. Ať už se nám Paroubek líbí nebo nelíbí, argumentačně je úplně jinde než Topolánek."

Od Grosse Váňa podle svých slov také očekával větší údernost, větší razanci na Tlustého. "Když Tlustý říkal Standovi: Tady vám na grafu chybí kus, když jsme byli úspěšní, tak já bych řekl: Tady nám chybí ten kus, když jste to úspěšně rozkrádali," přiblížil Váňa svou představu o vedení debaty.

Člen předsednictva ČSSD a šéf středočeské organizace, v níž se chce Gross ucházet o pozici volebního lídra, Richard Dolejš míní: "V duelu s Tlustým Gross prokázal, že i přes štvanici proti němu vedenou je v dobré formě a je schopen razantně prosazovat politiku ČSSD."

Špičky ODS včera sledování duelů většinou vypustily. První místopředseda ODS Petr Nečas strávil neděli s dětmi na výletě. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se podle svých slov nemohla dívat, protože zrovna pobývala v zahraničí. Diskuse nestihl ani hejtman středočeského kraje Petr Bendl. A místopředseda Ivan Langer sám seděl ve studiu.

Anketa

Který z politiků nejlépe obstál v nedělních televizních diskusích?
Gross
6,2 %
Paroubek
48,7 %
Tlustý
30,4 %
Topolánek
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 339 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám