Hlavní obsah

Buzková opustí politiku z osobních důvodů

Právo, trj
PRAHA

Důvody, které vedly ministryni školství Petru Buzkovou (39) k rozhodnutí opustit po volbách vrcholnou politiku, byly rodinné, osobní i zdravotní. Ministryně je v úterý na tiskové konferenci zmínila mezi "milióny dalších", v nichž je na předních místech publicita spojená s politickým životem.

Článek

"Já jsem samozřejmě chtěla jsem své rozhodnutí zveřejnit co nejpozději," připustila Buzková. Nemohla to však déle odkládat, protože se sestavují kandidátky a jde o krajské lídry. Rozhodování o pražském volebním lídrovi ČSSD úřitom na ni nemělo žádný bezprostřední vliv, zopakovala v úterý Buzková. Ministryně v pondělí na otázku Práva, zda se bude ucházet o post pražského lídra ve volbách, řekla, že ne a že zvolila odchod z aktivního politického života.

"Jeden z hlavních důvodů je ten, že mě poslední roky - je to možná trošku tím, že stárnu - začíná čím dál tím víc vadit publicita," připustila Buzková a dodala: "Strašně ráda bych vlastně zase začala žít takovým úplně normálním životem, že bych se nemusela vidět v novinách a v televizi."

Ani výroky premiéra Jiřího Paroubka o tom, že by Buzková pro svoji politiku měla vyvodit určité závěry, protože "zůstává ve svých postojích osamocena" např. v odsouzení policejní akce proti CzechTeku, prý postoj ministryně neuspíšily.

Paroubek včera v Budapešti uvedl, že se o odchodu Buzkové dozvěděl až z Práva. "S premiérem jsem nemluvila ještě o svém konečném rozhodnutí, nicméně byl samozřejmě informován o tom, že kandidovat nechci," uvedla Buzková. Premiér s ní počítá. "Já potřebuji lidi, kteří budou postupovat s plnou razancí. Předpokládám, že Petra Buzková nepočítá s tím, že by se do konce volebního období vezla, ale že se rozloučí tak, aby byla maximálně přínosným ministrem," řekl ČTK Paroubek.

Buzková konstatovala, že její nejbližší budoucnost záleží pouze na premiérovi. Nemyslí si však, že by kvůli oznámení konce politické kariéry, musela opustit vládu. "Nic podobného neočekávám. Pokud jsem hovořila o oslabení pozice ve vládě, měla jsem na mysli to, aby např. resort, který zastupuji neměl slabší pozici, než jakou měl dosud," vysvětlila.

Pochybnosti o tom, že ministerstvo školství bude mít nyní slabší pozici při detailním vyjednávání o kapitolách státního rozpočtu, se pokusil pro Právo rozptýlit ministr financí Bohuslav Sobotka. "Na jednání o rozpočtu nemá to oznámení vliv," sdělil Právu Sobotka s tím, že ho rozhodnutí Buzkové "osobně mrzí". Paroubek věří, že až si Buzková po pár letech odpočine od politiky a získá zkušenosti z "normálního života", bude "dobrou personální rezervou v rámci ČSSD".

Buzková za své nejúspěšnější období z patnáctileté kariéry považuje poslední čtyři roky, nejlépe se jí pracovalo s premiérem Vladimírem Špidlou. Poté, co oznámila odchod, však cítí silnou úlevu. A po volbách v červnu 2006? "Určitě něco dělat budu, ale především bych chtěla zpomalit, trochu si odpočinout a potom zas začnu něco dělat," uvedla, avšak své plány si nechala pro sebe. Spekulace o postu personální ředitelky ve Škodě Auto označila za nesmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Buzková do Škody Auto? Nekomentuji, vzkázala

Šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek i ministryně školství Petra Buzková už vědí, jakou roli chtějí v ČSSD hrát při volbách v červnu 2006. K fámě, že chce...

Buzková: Končím v politice

Ačkoli ministryně školství Petra Buzková (39, ČSSD) mnoho let patří k nejoblíbenějším postavám v tuzemské politice, chce z ní odejít. Právu řekla,...

Výběr článků

Načítám