Hlavní obsah

Exšéf Paroubkova kabinetu Doležel si řekl o pět miliónů

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Televize Nova v úterý odvysílala záběry své skryté kamery, na kterých si bývalý ředitel kabinetu premiéra Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel měl říci polskému lobbistovi Jacku Spyrovi o pětimiliónový úplatek za informace k privatizaci Unipetrolu polským podnikem PKN Orlen.

Článek

 V záznamu se mluví také o tom, že expremiér Stanislav Gross si měl říkat o velké sumy při sjednávání schůzek s vlivnými podnikateli a také o penězích od šéfa Agrofertu Andreje Babiše. Gross ve své reakci po odvysílání Právu napsal, že reportáž považuje za "neskutečné svinstvo", které ho "neskutečně poškozuje" Uvedl, že ihned podává trestní oznámení.

Jedna ze čtyř schůzek Spyry a Doležela podle Novy proběhla v pražské Ruzyni minulý týden, neboť Doležel odlétal kvůli privatizaci Unipetrolu jednat s předsedou polské vlády Markem Belkou.

Podle záznamu Doležel Spyrovi na schůzce řekl: "V sedm hodin, ve čtvrtek u lesa, tam bude na stole pět."

  • Spyra se zeptal: "Prosím?"
  • Doležel: "Jestli chtějí informace, tak bude na stole pět."
  • Spyra: "A pět v českých?"
  • Doležel: "Jo."
  • Spyra: "Rozumím."

Doležel se brání nařčení z korupce: "Vinným se vážně necítím, jsem čistý." Řekl, že sice k Spyrovi takto mluvil, ale význam slov byl jiný, kódovaný. "Sejdeme se u lesa", znamenalo, že se setkají na obvyklém místě U krále Václava u Krčského lesa. Výrok, že "na stole bude pět", měl podle Doležela značit, že se jejich jednání budou účastnit nejvyšší státní činitel. Kdyby řekl, že "na stole budou čtyři", tak by na schůzku s ním přišel nějaký ministr, uvedla MFD. "Chtějí se přes Šárku dostat na Grosse"

Na záznamech je například schůzka z pražského hotelu Hoffmeister, kam na setkání se Spyrou přišel kromě Doležela i známý Robert Pixa.

Doležel měl podle Novy zařídit setkání mezi Spyrou a klíčovými lidmi, včetně Grosse. Spyra mluví v záznamu o skupině Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Spyra přitom pracoval pro konkurenční uskupení Seta, která stejně jako Agrofert usilovala o Unipetrol. Pětimiliónový úplatek pro Doležela měl pravděpodobně právě směřovat od společnosti Seta, aby se vrátila do hry okolo Unipetrolu.

Manažer projektu privatizace Sety Michal Zouhar Nově potvrdil, že Spyra informoval firmu o požadavku na jistý úplatek. "Což já jsem za celé konsorcium odmítl," řekl.

  • Spyra: "Babiš je nejvíce provázaný s Grossem a jeho manželkou Šárkou. Ona vyhledává sponzory pro umělecké agentury. Jeden z hlavních sponzorů byla firma Babiše Agrofert. Poláci se domnívají, já nevím, jestli je to pravda nebo ne, že přes Šárku a přes tu agenturu dával Grossovi prachy. Poláci, prokuratura, po tom jde natvrdo..., že Gross pral od Babiše prachy přes Šárku. Oni chtějí zaútočit na ni a přes ni se dostat na něho. Babiš mu dával peníze. Dobře si pamatuješ, že když jsme měli schůzku, že on si říkal částky nesmyslné za schůzku."
  • Na to Doležel nebo Pixa odpověděl: "Ano, to je pravda." xxx Spyra: "Počítá se, že od Babiše vzal jen za ČEZ, dostal 50 miliónů korun." Doležel pokyvoval: "Já ti řeknu, teď se na mě dívej, ten směr je nastavenej dobře."

Doležel: bojím se

Doležel obvinění z korupce odmítl. O půlnoci z uplynulé soboty na neděli ale redaktorovi reportáže Janku Kroupovi nechal na záznamníku vzkaz. "Pane Kroupa, já vám k příběhu B řeknu příběh A. Kdyby se mi něco stalo, zavolejte generálu Kostelkovi (poradce na Úřadu vlády). Zeptejte se ho, já jsem mu dával číslo, telefonní číslo (nesrozumitelné) ... k mé fyzické likvidaci. Rád bych se s vámi spojil v průběhu neděle, jsou to velmi důležité věci. Doležel." V neděli již premiér Paroubek rozhodl o odvolání Doležela z funkce a o podání trestních oznámení na Doležela i Spyru.

Kvůli prodeji Unipetrolu, který v Polsku nyní prošetřuje policie pro podezření z korupce, dojde možná k výslechům českých ministrů. Krakovský prokurátor Jerzy Balicki totiž nevyloučil, že požádá české úřady o povolení k výslechu ministrů, kteří se podíleli na prodeji Unipetrolu - Milana Urbana a Bohuslava Sobotku a také Grosse.

"Předpokládáme, že k výslechu budou přizváni ti členové vlády, kteří se podíleli na uzavření smlouvy," uvedl včera v ČT Balicki. Dodal, že prověřují podezření na nevýhodné podmínky smlouvy při prodeji Unipetrolu a případnou korupci spojenou s jejím uzavřením.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek vyhodí ředitele svého kabinetu

Premiér Jiří Paroubek se podle informací deníku Právo rozhodl v pondělí propustit ředitele svého kabinetu Zdeňka Doležela kvůli tomu, že Doležel vystupuje...

Výběr článků

Načítám