Hlavní obsah

Klausův poradce Payne: Funkce už jsou rozebrané

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek se chystá kandidovat v Praze, v tradiční baště občanských demokratů. Bude mít ale těžkou práci, aby ukočíroval různé proudy v pražské organizaci a zahladil jejich spory.

Článek

Poradce prezidenta Václava Klause, exposlanec Jiří Payne, který se v roce 2002 nedostal na volitelné místo kandidátky, totiž Právu řekl: "Já bych klidně kandidoval, ale ODS mě nepotřebuje. Ty poměry jsou tam takové, že nemám šanci. O moje služby stojí prezident, ale ODS ne."

Jak prohlásil, v ODS "rozhodují nikoli schopnosti, ale kdo je kde příslušný a s kým je domluvený. Funkce jsou podle mě v současné době už dávno rozebrané."

Ambice stanout na jednom z čelných míst v Praze má také šéf regionální ODS Jan Bürgermeister. Ten by mohl být dvojkou za Topolánkem. O pořadí se ale možná ještě strhne další boj. "Můj neoficiální názor je, že pan Topolánek na 99 procent povede kandidátku ODS v Praze a já bych mu to velmi doporučoval," sdělil Právu stínový ministr zahraničí Jan Zahradil. V takovém případě by sám do Sněmovny vůbec nekandidoval.

Říman jedničkou na severu Moravy?

Pokud Topolánek nakonec skutečně nepůjde do voleb v domovském Moravskoslezském kraji, jedničkou se tam nejspíš stane stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Jistou pozici lídra má šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý ve Středočeském kraji. Zdejší hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl ambici kandidovat do Sněmovny neoznámil.

Pardubickou kandidátku by chtěla vést, stejně jako před minulými volbami, stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová. "Budu o to usilovat," řekla Právu s tím, že by výsledek nerada předjímala, protože "vždycky je to boj".

Ústecké oblastní sdružení ODS nominovalo jako volebního lídra primátora Petra Gandaloviče. Ten by tak mohl být vyzyvatelem premiéra Jiřího Paroubka, o jehož kandidatuře v Ústeckém kraji se uvažuje. Mostecká ODS by ale chtěla, aby volebním lídrem byl poslanec Oldřich Vojíř.

Již hůře se dá odhadnout, kdo povede do voleb ODS v Jihomoravském kraji. Poslanec a někdejší brněnský primátor Václav Mencl Právu řekl, že jej brněnská organizace ODS navrhla na kandidáta, o lídrovi se zatím nerozhodovalo. Mohl by jím být také stínový ministr školství Walter Bartoš.

V Olomouckém kraji je hlavním kandidátem na lídra místopředseda ODS Ivan Langer, který tuto roli sehrál už v roce 2002. Část spolustraníků mu po volbách vyčítala, že ODS na Olomoucku prohrála i s komunisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám