Hlavní obsah

Zvon Kryštof zazvonil jen 30krát, pak mu "puklo srdce"

Novinky, Zdeněk Seiner
RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Srdce mohutného zvonu Kryštof odlitého v roce 1602, který je třetím největším zvonem v Čechách, se v neděli v poledne v Rychnově nad Kněžnou utrhlo při zvonění na slavnostní velikonoční mši v sousedním kostele Nejsvětější Trojice. Novinkám to potvrdil operační důstojník rychnovské policie.

Článek

Dvousetkilogramové srdce zvonu proletělo stropem rychnovské zvonice v Kolowratské ulici; v budově se v té době pohybovali čtyři zvoníci. Naštěstí žádného z nich nezasáhlo. Podle Petra Rudolfa Manouška ze zvonařské dílny ve Zbraslavi, praskla část šármíru. Tak zvonaři říkají složitému závěsu zvonu, na kterém srdce visí.

Pro rychnovské věřící to byla nepříjmná událost, selhání zvonu právě o nejvýznamnějších křesťanských svátcích přikládali chmurnou symboliku.

V pondělí ráno před osmou hodinou se scházeli na slavnostní mši do kostela svatého Havla a mnozí té události nechtěli vůbec věřit. "Říkala jsem si, jaký má opravený zvon nádherný plný zvuk. Musela na něj sáhnout ruka bezbožníka a přinese nám to deset let utrpení," prorokovala farnice Věra Prozerová.

Řádové sestry spěchající na pondělní ranní mši se okamžitě ptaly, jestli se něco nestalo zvoníkům. "Chvála bohu," zašeptaly unisono jeptišky a s úlevou se pokřižovaly.

Manouškům se něco podobného ještě nestalo

"Kryštof zazvonil v neděli asi 30krát, pak ztichl. Říká se, že když spadne srdce zvonu, umře farář, ale tomu nevěřím," řekl Novinkám s vyrovnaným úsměvem rychnovský duchovní správce děkantví Jan Rybář.

Tunový zvon byl opravován více než půl roku a odzkoušen byl bez problémů v sobotu odpoledne. Jeho rekonstrukci si financovali místní katolíci a zařizovala ji obecně prospěšná společnost Kryštof. Ve veřejné sbírce a od sponzorů vybrala 540000 korun.

"Sobotním zvoněním jsme chtěli poděkovat všem, kteří nám se sháněním peněz pomohli," řekl ředitel společnosti Kryštof Josef Malý. Netušil, že za 20 hodin Kryštof při oficiální premiéře po dlouhé opravě k smrti vyděsí zvoníky.

Ve zbraslavské Manouškově dílně bylo srdce nově vykováno a do zvonu pak otočeno o 90 stupňů, aby bilo do jiného místa. Dílna podle informací Novinek opravu a znovuzavěšení srdce do zvonu provede v nejkratší době, hned jak budou známy výsledky laboratorních testů ulomeného šarmíru.

Věhlasnému zvonařskému rodu Manoušků se v minulosti nikdy nic takového nestalo. "Manoušků je mi líto. Pan hrabě Kolowrat, majitel zámku, ke kterému zvonice patří, se na opravený zvon odmítl podívat. Jako by něco tušil," podotkl farář Rybář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám