Hlavní obsah

Pitná voda u Rovenska pod Troskami je zamořena pesticidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROVENSKO POD TROSKAMI

Pitnou vodu pro 2000 lidí v oblasti Rovenska pod Troskami na Semilsku zamořily pesticidy. Hygienici ji povolili jako pitnou, nedoporučují ale, aby vodu pily těhotné ženy a kojenci. Podle ekologického sdružení Arnika jsou ale některé z prokázaných látek karcinogenní, mohou poškozovat hormonální systém člověka a snižovat plodnost mužů.

Článek

Rozbory prokázaly výskyt simazinu, deethylatrazinu a terbuthylazinu v množstvím vyšším, než povolují hygienické normy. "V roce 2003 studie z amerického státu Missouri potvrdila vědeckou hypotézu, že atrazin patří k pesticidům spojeným se sníženou kvalitou spermatu u mužů," řekl Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika. Podobné znečištění se podle něj nedávno objevilo v Třebechovicích pod Orebem.

Znečištění dvou vodních zdrojů v oblasti Rovenska ČTK potvrdila i mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová. Poprvé podle ní rozbory odhalily pesticidy ve vodě loni. "Je to důsledek zátěže z minulosti, zejména používání chemikálií v zemědělství," řekla. Krajská hygienická stanice podle ní povolila vodu používat jako pitnou, ovšem s vyloučením těhotných žen a kojenců.

Kardianová dodala, že výjimka pro používání vody platí do roku 2007, do té doby by se mělo vyřešit, jak vodu znečištění zbavit. V současné době se podle ní provádějí technologické zkoušky, které by měly určit optimální metodu, jak pesticidy z vody odstranit. "Zatím proto nejsme schopni ani odhadnout, kolik to bude stát," dodala mluvčí.

Městský úřad v Rovensku už dostal nabídku na technologii čištění pro oba vodní zdroje, která předpokládá náklady nejméně šest milionů korun bez DPH. Podle starosty Pavla Koldovského ale Rovensko ani ve spojení s ostatními obcemi tolik peněz dohromady nedá. Navíc by si to vyžádalo i zdražení vody pro odběratele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám