Hlavní obsah

Topolánkův důvěrník má drahý byt ve stejném domě

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do domu na exkluzívní adrese na pražských Hradčanech se po předsedovi ODS Mirku Topolánkovi stěhuje i jeho důvěrník, ředitel politické a tiskové sekce ODS Marek Dalík. Právu to ve čtvrtek potvrdil šéf občanských demokratů v rozhovoru, jehož celé znění vychází v sobotu.

Článek

Topolánkův byt v ulici Na Valech stál 8,461 miliónu korun. V případě Dalíka se spekuluje až o 14 miliónech.

Dalíka dotaz Práva, jak je to s jeho novým bytem na Hradčanech, rozhořčil. Odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti a dodal: "Nejsem politik, nebudu se vyjadřovat k tomu, kde bydlím."

Šéf ODS o svém bytě Právu řekl: "Hledali jsme (s rodinou) přes různé realitky, nakonec jsme narazili tady na tento dům. Toto je byt v dobré poloze, který je sice neúměrně drahý, ale ta lokalita to prostě vyvažuje i do budoucna. Dalík v tom hrál jedinou roli v tom smyslu, že mě na to upozornil a to je všechno."

Dalík podle Topolánka zatím v domě nebydlí, protože v jeho bytě zatím probíhají rekonstrukce.

Dalík patří k nejvlivnějším osobám ve stranické centrále ODS a má na Topolánka velký vliv. Zasedá také například ve volebním štábu, který vede senátor Jiří Šneberger. Dalík je předsedou představenstva firmy New Deal Communication, která se podle obchodního rejstříku zabývá marketingem, reklamou či správou nemovitého majetku.

Kauza Kořistka

Do povědomí veřejnosti Dalík coby Topolánkův tajemník vstoupil loni v létě v kauze údajného podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Ten měl od Dalíka a lobbisty Jana Večerka dostat nabídku deseti miliónů korun za to, že nepodpoří vládu. To se však policii nepodařilo prokázat.

Šéf ODS již dříve uvedl, že pro svou pětičlennou rodinu koupil byt 3+1 o rozloze 120 metrů čtverečních s tím, že si vzal hypoteční smlouvu ve výši 5 250 000 korun se splatností na 15 let. Jako předseda ODS pobírá měsíčně 90 tisíc korun hrubého. Měsíčně má splácet odhadem 35 až 40 tisíc korun.

Topolánek ve čtvrtek nově řekl, že za akcie firmy VAE, v níž vlastnil čtvrtinový podíl, dostal skoro 2,5 miliónu. "Je to cena natolik přiměřená, že je s ní spokojen nabyvatel i já," poznamenal šéf ODS a zdůraznil, že v orgánech společnosti nefiguroval už od doby, co se stal předsedou strany.

Podle svých slov dostal na 150 nabídek, jak levně získat obecní byt, které odmítl. "Zveřejnil jsem veškeré možné údaje, teď jenom čekám, kdy ten dům někdo pokreslí nějakými klikyháky nebo mně jako ve všech mých předchozích bydlištích vypálí zvonky anebo zničí schránku," dodal Topolánek.

Už dříve oznámil, že přestěhováním do nového bytu nahrazuje bydlení ve dvou bytech s neregulovaným nájmem, přičemž byt v Ostravě opustí do konce letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám