Hlavní obsah

Klaus se už přestěhoval do vily na Brusnici

PRAHA

Prezident Václav Klaus se v sobotu přestěhoval z vily ve Slunné ulici na pražské Ořechovce do vily na Brusnici, která je součástí areálu Pražského hradu. Uvedl to ve čtvrtek v Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1. "Přiznám, že jsem se minulou sobotu za dvě hodiny se zbytkovými věcmi po mužsku přestěhoval strašně rychle," uvedl Klaus.

Článek

"Manželka má pravdu v tom, že říká, že se stěhuje ona, a pak já přijdu a přinesu si aktovku, kartáček na zuby a holení," poznamenal prezident. Podotkl, že se stěhování odehrálo "v rychlosti, potichounku". Dodal, že jeho manželka "jednotlivosti" do vily trpělivě přepravovala po několik týdnů.

Prezident zdůraznil, že vila na Brusnici byla po jeho nástupu do funkce "v absolutně katastrofálním stavu a začala se zachraňovat její střecha". Peníze na rekonstrukci a záchranu starobylé vily prosadil v rozpočtu na rok 2003 ještě bývalý prezident Václav Havel, poznamenal Klaus. Uvedl to k úvahám, že si Klausovi "něco vymysleli", aby "zatížili daňové poplatníky".

Vila na Brusnici se má stát definitivním řešením ubytování českých prezidentů, sdělil již dříve Klausův mluvčí Petr Hájek. Turistická stezka v Jelením příkopu pod vilou zůstane podle mluvčího pro návštěvníky přístupná beze změn.

Sudetoněmecký landsmanšaft protestoval

Klaus od počátku loňského roku obýval vilu ve Slunné ulici, která patří armádě a kterou dostal do užívání jako vrchní velitel ozbrojených sil. Dříve sloužila k ubytovávání zahraničních návštěv, ale od roku 2001 byl objekt prázdný. Hájek dříve uvedl, že ministerstvo obrany využije vilu pro své účely.

Ubytování českého prezidenta ve vile ve Slunné ulici v únoru 2004 ostře odsoudil Sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku (SLÖ). Představitelům sdružení se nelíbilo, že prezident ČR bydlí ve vile, která byla po válce vyvlastněna původním německým majitelům. Mluvčí Hradu Petr Hájek tehdy na kritiku reagoval slovy: "Věta, že se prezident přestěhoval do vily, která je německým majetkem, je drzým útokem na právní řád v ČR."

HISTORIE DOMU
Dům ve Slunné ulici v Praze 6 až do konce války patřil německé rodině Lippertů, vlastnící známé lahůdkářství v centru Prahy. Její členové se za okupace hlásili k Hitlerově straně NSDAP a podporovali dary německou policii. Po válce byli vysídleni, vila jim byla vyvlastněna a nyní patří českému ministerstvu obrany, které ji Klausovi dalo k dispozici jako vrchnímu veliteli ozbrojených sil. Vyvlastnění německého majetku vychází z Pařížské reparační dohody z prosince 1945. Zdroj: Právo, ČTK

Před nastěhováním do armádní vily Klaus bydlel společně s manželkou ve svém soukromém třípokojovém bytě v pražských Kobylisích. Po zvolení do čela státu si oblíbil i letní prezidentské sídlo, zámek v Lánech na Rakovnicku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám