Hlavní obsah

Hanáci vyjeli na pomlázku koňmo a s písničkou

Novinky, Jiří Růžička
KRALICE

Na tradiční velikonoční pomlázku se v pondělí hned v osm ráno vydali krojovaní Hanáci ze souboru písní a tanců Klas v Kralicích na Hané v okrese Prostějov.

Článek

S písničkou na rtech na mašlemi nazdobeném voze taženém dvěma statnými valachy s dlouhými pletenými pomlázkami, kterým se na Hané říká kocary, objížděli mládenci děvčata ze souboru, ale neunikla jim ani jedna sukně, která se jim cestou mihla kolem.

"Zavdejte si chlapi a hlavně se hned najezte, ať tu dnešní šichtu přežijete ve zdraví," pobízela rozesmátá vedoucí souboru Eliška Slezáčková, u které se hoši zastavili mezi prvními, takže odnesla i to, že ještě byli plní síly a elánu. A tak ze stolu rychle mizely čerstvé křupavé řízečky, klobásy, vdolky.... "Nezapomeňte se napít," pobízela hospodyně a tak cinkly štamprlky.

"Musíme opatrně," nabádal kolegy Jiří Vrba. "Teprve začínáme a zastávek bude na dvacet. Objedeme nejen Kralice, ale plánujeme cestu do okolních vesnic i do Prostějova. Odpoledne pak skončíme tady v Kralicích na Hané a musíme se vrátit aspoň trochu v pořádku."

Před domem zatím stříhali ušima v zápřahu valaši. Letitá tradice velikonočních objížděk děvčat na koňském povoze na Hané letos už málem vzala za své. Ve vesnici totiž už nikdo nemá koně, takže mládenci ze souboru byli rádi, když je o víkendu na poslední chvíli sehnali až z Bouzova na Olomoucku.

"Už jsme měli strach, že budeme muset letos objíždět děvčata v autech, ale jak by to vypadalo," podstrčil Jiří Vrba frkajícím vděčným tahounům po svátečním vdolku.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět slaví Velikonoce

Pro pohany bylo jarní období oslavou plodnosti, křesťané si o Velikonocích připomínají Kristovo zmrtvýchvstání, Židé na jaře během svátku Pesach oslavují...

Výběr článků

Načítám