Hlavní obsah

Hasiči na severní Moravě stále evakuují lidi, hladiny kulminují

Právo, Novinky, ČTK, Anna Bortlíčková
ČESKÝ TĚŠÍN

Povodně ve středu zcela nečekaně zasáhly severovýchod Moravy. Během dne hasiči evakuovali desítky lidí v Karviné a Českém Těšíně, večer další lidi v okolí řeky Petrůvky na Karvinsku. Jednoho muže dokonce zachraňovali ze stromu. Hladiny řek v kraji během večera kulminují.

Článek

"Od pevné země jej odřízl proud vody. Museli jsme nasadit člun," řekl k muži, který se snažil zachránit na stromě šéf karvinských hasičů. 

Své domovy opouštějí lidí i další lidé v Petrovicích u Karviné - Závady. Hasiči také zachraňují tři obyvatele rodinného domu. "Jsou po pás ve vodě. Navíc tam pobíhá pes. Musíme je stáhnout do sucha," řekl hasič.

Druhý povodňový stupeň stále ještě platí i na řece Ostravici v Ostravě, kde je stále uzavřena silnice podél Havlíčkova nábřeží. Hladina tam ale pozvolna klesá. "Dvojka je i na Stonávce v Těrlicku. Tam ale přestala hladina stoupat a drží se na stejné úrovni," informovala pracovnice Povodí Odry.

Voda už stoupá i ve Zlínském kraji. Třetího stupně povodňové aktivity už dosáhla Rožnovská Bečva u Rožnova pod Radhoštěm. U Valašského Meziříčí platí na Rožnovské Bečvě i nadále druhý stupeň, na Vsetínské Bečvě u Jarcové pak stupeň první. Hladina Rožnovské Bečvy bude dále růst.

Bohumín má kulminaci za sebou

V Bohumíně na Karvinsku lidé celý den věděli, že hladina Olše dosáhne třetího povodňového stupně. Řeka tu kulminovala kolem šesté hodiny večer. "Evakuace nebyla nutná. Hladina řeky totiž nestoupá tak rychle, jak se čekalo. Spíše můžeme očekávat jen lokální záplavy a škody," řekla odpoledne mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Odpoledne do terénu vyrazilo deset automobilů s tlampači, aby na hrozbu upozornily občany. "Doporučujeme jim, aby si zabezpečili svůj majetek, osobní věci a aby si veškeré cennosti ze sklepů a přízemích prostor vynesli do vyšších pater. Upozorňujeme je také na to, aby byli připraveni na možnou evakuaci," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Evakuace

Své domovy kvůli vodě musely opustit  desítky lidí. V Karviné hasiči evakuovali 25 obyvatel tamní kolonie. Z předměstské části Českého Těšína muselo být evakuováno 12 lidí. Dočasný azyl získali v základní škole ve čtvrti Svibice.

V průběhu odpoledne se situace uklidnila. "Evakuovaní lidé se už mohou vracet do svých domovů. Ulice Karvinská ve směru z Karviné na Český Těšín byla otevřena k hraničnímu přivaděči. Dál je ale stále uzavřena," řekla mluvčí karvinské policie.

Voda ve sklepech

Stoupá i voda na Olši v Českém Těšíně neustále stoupá. Nedaleko centra voda natekla do sklepů několika vilek včetně místní pobočky Úřadu práce. "Ve sklepě nám všechno plave. Lednička i pračka. Je to strašné," stěžovala si starší žena. Postiženým se hasiči na místě snaží pomáhat a odčerpávají vodu.

"Voda zatopila sklepy na mnoha místech Českého Těšína. Kolegům jsme přijeli pomoci z Orlové," řekl Právu jeden z hasičů čerpajících vodu v okrajové části Českého Těšína.

"Vzpomínám si, že podobně to tady vypadalo někdy v roce 1972 nebo 73," líčil Právu v zatopené oblasti u soutoku řeky Olše a říčky Ropičanky Jan Iskřický.

"Vodu máme v suterénu v kotelně. Byl jsem si pro čerpadlo u strejdy, jemuž jsem ho půjčil před dvěma hodinami. Před několika lety nás to postihlo podobně," řekl Lukáš Fedor, který bydlí v rodinném domku v ulici Tovární v Českém Těšíně. Přes dvůr a zahradu se valil asi půl metru vysoký proud vody vylité z říčky Ropičanky. "Zřejmě máme po úrodě," dodal při pohledu na zatopenou zahradu.

Vodohospodáři v Těšíně vyhlásili druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Stejný stav platí v Ostravě na Ostravici. V Havířově je nejhorší situace v dolní části toku nedalo areálu ČSAD. "Voda se tam vylévá z koryta, životy obyvatel však nejsou ohroženy," sdělil mluvčí havířovské radnice Ivan Trnka.

Z břehů se vylila i řeka Stonávka v Těrlicku-Hradišti. "Vzala jsem jen doklady, psa a šla pryč. Všechno jsme tam nechali," řekla novinářům mladá žena.

Uzavřené silnice a železniční tratě

Na Karvinsku jsou kvůli záplavám uzavřeny dvě silnice a je omezen provoz na dvou železničních tratích - z Českého Těšína směrem na Slovensko a Hnojník. "Uzavřena je i hlavní silnici v Třanovicích, která byla podemleta. Částečně je zaplavena i silnice v Šenově," doplnil mluvčí hasičů.

Policie musela uzavřít silnici mezi Karvinou a Českým Těšínem, kde je 1,5 metru vody. Podle informací policie je pod vodou obec Louky. "Silnice je uzavřena hned za Karvinou. Objízdná trasa vede přes Stonavu a Horní Suchou," řekla mluvčí karvinské policie.

Na silnice spojující Český Těšín s Třincem na Frýdecko-Místecku policisté pouští jen nákladní automobily. "Prosíme řidiče, aby na Český Těšín raději vůbec nejezdili," uvedla mluvčí karvinské policie.

Druhý stupeň povodňové aktivity, stav pohotovosti, platí na řece Olši v Dětmarovicích a Českém Těšíně, v Ostravě na řece Ostravicice a Lučině v Domaslavicích. Na řadě dalších toků vodohospodáři vyhlásili první stupeň povodňové aktivity - stav bělosti.

Déšť pomalu odchází

Výrazné deště přišly na sever Moravy překvapivě. Meteorologové sice čekali, že bude pršet, s tak výraznými srážkami ale nikdo nepočítal. Podle předpovědí mělo v noci napršet jen 10 až 15 milimetrů srážek, realita však je daleko horší. Noční srážkové úhrny v povodí Odry jsou od 40 do 105 milimetrů.

"Od jihovýchodu zasahuje do střední Evropy brázda nízkého tlaku vzduchu, která ovlivňuje počasí zejména na severovýchodě Moravy a Slezska. V této oblasti očekáváme ještě do poledních hodin intenzivní srážky v úhrnu 10 až 30 mm za 6 hodin," varovali ještě ve středu dopoledne meteorologové.

Podle informací ČHMÚ v Ostravě-Porubě srážky už slábnou, odpoledne a večer by na některých místech kraje mohlo spadnout 10 až 20 mm, ale pouze lokálně. Zítra meteorologové v nejvýchodnější části republiky očekávají srážky od nuly do 5 mm.

Reklama

Související témata:

Související články

Déšť připravil rodinu s dětmi o bydlení

Rodinu s dvěma dětmi a jejich dědečka, celkem pět lidí, připravily vytrvalé deště posledních dnů o bydlení. V úterý se na jejich domek v centru Konice...

Výběr článků

Načítám