Hlavní obsah

Krajská soc. dem. vyzývá Kuśe k rezignaci

Právo, Novinky, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

K odstoupení ze všech funkcí vyzývají Mariána Kuśe členové Krajského výkonného výboru moravskoslezské ČSSD. A to až do uzavření všech záležitostí kolem jeho pozitivního lustračního osvědčení. Informoval o tom v pondělí krajský předseda soc. dem. Petr Vícha. Kuś je v současnosti členem celorepublikového ÚVV, krajským místopředsedou a také zastupitelem Moravskoslezského kraje.

Článek

Vícha tvrdí, že nyní, když byly Kuśovy svazky z archivů StB vytaženy, má možnost žádat soud o jejich vymazání, jak v minulosti již několikrát proklamoval. "Pro nás je ale v tuto chvíli pozitivně lustrován," řekl Vícha s tím, že zlomovým bodem bylo nalezení více než pěti set stránkového spisu o Kuśově minulosti.

Podle něj byl elitním komunistickým rozvědčíkem, který se měl před rokem 1989 infiltrovat do církevního prostředí v Česku a Polsku. "Kolem Kuśe je celá řada podezření. Místo, aby byla rozptylována, tak jich přibývá. Pokud někdo byl dobrovolně agentem StB, pak nemá v ČSSD co dělat," reagoval také předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Doplnil, že KVV nemůže dělat soudce, ale pokud se ukáže, že je něco z toho pravda, nebude už pro Kuśe v sociální demokracii místo.

"Jestliže nebude schopen doložit, že nespolupracoval s tajnou policií, tak platí to, na čem se dnes dohodli naši severomoravští kolegové. Tedy že by měl opustit své funkce," řekl dnes novinářům Gross.

Falešné lustrační osvědčení

Kuś nebyl přítomen pondělního zasedání KVV. "Poslal mi jen SMS, že je mimo republiku," tvrdil Vícha.

Kuś straně předkládal negativní lustrační osvědčení v letech 2000 a 2004. Ukázalo se však, že šlo o falzifikáty, které ministerstvo vnitra nikdy nevydalo.

Zaorálek v pondělí řekl, že sociální demokraté nyní zpřísní kontrolu lustračních osvědčení, které předkládají straníci kandidující do funkcí.

"Dříve nám stačilo poslat osvědčení faxem, ale nyní budeme požadovat jen ověřené kopie lustračního osvědčení. Z případu Kuśe jsme se poučili," doplnil Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám