Hlavní obsah

Spor nemocnic a VZP vyústil v trestní oznámení

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor mezi nemocnicemi a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se opět rozhořel a vyústil v trestní oznámení za pomluvu a poškozování cizích práv. Podala je VZP. Podle ní se těchto činů dopustilo vedení kanceláře Asociace českých a moravských nemocnic, a to v dopise, s nímž se v březnu právníci asociace obrátili na poslance.

Článek

"Ve středu jsme byli podat vysvětlení kriminální policii," řekl uvedl Stanislav Fiala z kanceláře asociace. VZP podala trestní oznámení v květnu. Napadla to, že právníci asociace v dopise poslancům uvedli, že VZP porušuje zákony a právní předpisy.

"Obvinění z pomluvy odmítáme," sdělil Fiala. Dodal, že asociace nadále trvá na tom, že VZP nehrazením úhrad nemocnicím ve stanovené výši porušuje právní předpisy.

Rozčílila se i VZP, a to na slova asociace, že "nemá obdoby, aby se případné spory řešily podáváním trestních oznámení".

"Protestujeme proti tomu, aby se komukoliv v této zemi upíralo právo obrátit se na orgány činné v trestním řízení, má-li důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin," sdělil Právu mluvčí VZP Jiří Suttner. "VZP ve svém trestním oznámení na asociaci nemocnic pouze vyslovila podezření na trestný čin pomluvy."

Jde o stamilióny

Sporem o výši úhrad se zabývá i ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, která s oběma stranami opakovaně jednala a příští setkání je svoláno na 29. srpna.

Jde o to, že nemocnice požadují navýšení plateb podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví za akutní péči na 103 % loňských příjmů a za následnou péči v léčebnách dlouhodobě nemocných, v psychiatrických a rehabilitačních zařízeních na 113 % loňských příjmů.

VZP platí za péči zálohově a do konce srpna má dát zařízením doplatky v řádu stamilionů korun. Argumentuje ale cenovým výměrem ministerstva financí a trvá na regulacích plateb. Za následnou péči by tak zařízení dostala 110 % loňských příjmů, to je o tři procenta méně.

Zda strany, které mají spolu spolupracovat se dál budou hádat a dávat k soudu, nebo v zájmu pacienta dělat vše pro kvalitní péči, zatím není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám