Hlavní obsah

Sněmovna přes námitky Senátu přijala protikuřácký zákon

PRAHA

Poslanci v pátek přehlasovali Senát a znovu schválili takzvaný protikuřácký zákon. Kritici ale soudí, že norma toho mnoho neřeší a v některých oblastech dnešní omezení naopak spíš zmírňuje. Kouření v restauracích návrh zákona nezakazuje a povoluje například prodej desetistupňového piva při sportovních akcích. Předlohu nyní posoudí ještě prezident.

Článek

"Tento zákon situaci nezlepšuje, ale zhoršuje," řekl dnes ve sněmovně místopředseda zdravotního výboru dolní komory Josef Janeček (KDU-ČSL). Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) se ale za normu přimluvila. Jde podle ní o kompromis a těžko lze očekávat, že bude vyhovovat všem.

Pro zákon dnes zvedlo ruku 102 ze 183 přítomných poslanců, k přehlasování senátního veta je přitom nutných aspoň 101 hlasů. Senát dospěl v červenci k závěru, že v zákonu je řada legislativních chyb, které nelze v horní komoře odstranit.

Poslanci proti soukromým nemocnicím

Sněmovna se také opět postavila proti převádění krajských nemocnic na obchodní společnosti. Přes námitky Senátu schválila novelu, která takové převody zakazuje do doby přijetí zákona o neziskových veřejných nemocnicích. Předlohu musí podepsat ještě prezident.

Zákaz převodů prosazují hlavně ČSSD a KSČM, které mají ve Sněmovně společně většinu. Proti jsou zejména občanští demokraté, kteří zase dominují Senátu. Jde o spor, který se v parlamentu odehrává už poněkolikáté.

Na podzim má Sněmovna schvalovat poslanecký návrh zákona, který by umožnil ministerstvu zdravotnictví vytvořit síť spádových neziskových nemocnic. Novela má do doby přijetí této normy převody pozastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám