Hlavní obsah

Nováček Jandák moudře mlčel

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová

"Jsem štvanec," ulevil si ve čtvrtek nový ministr kultury Vítězslav Jandák. Povzdechl si, že kvůli velkému zájmu o jeho osobu se zdržel na ministerstvu zatím jen tři hodiny. "V podstatě jsem úřad ještě nepřevzal a já potřebuji pracovat," řekl Právu.

Článek

Těžko se vyrovnává i s pokračujícími ataky na svou osobu. "Nechápu, proč se útočí na někoho, kdo je bezbranný nebo stojí před velikánským strojem, kdo kterého ještě v podstatě nevstoupil," postěžoval si.

To ještě ani netušil, že už se Prahou šíří informace, že dovolil ve svém památkově chráněném úřadě všude kouřit. "V budově dnešního ministerstva kultury kdysi můj kamarád Pavel Juráček natáčel kafkovsky absurdně laděný film Případ pro začínajícího kata. To, že jsem prý první den a první hodiny na postu ministra vydal nařízení, že se všude smí kouřit, vypovídá o tom, že z absurdního ducha tohoto mimořádného díla v naší společnosti něco zůstalo," reagoval na fámu Jandák.

Rodina nadšená není

Ministr má za sebou také první noční zasedání kabinetu. To, že přišel domů dvě hodiny po půlnoci, jeho manželku nepřekvapilo. "Včera mne - vlastně dnes - ještě nezpucovala, protože na to neměla čas. Musím jí za to strašně poděkovat. Drží se, i když z toho šťastná není," prozradil.

A jak se s jeho novou politickou rolí vyrovnali potomci Klára a Vítězslav?"Dcera je z toho přímo zděšená a zoufalá. Pracuje v Mexiku v zemi, kde se děti ministrů většinou unášejí. A tak se bojí, aby se to neprofláklo. Když už mi ale telefonovali krajani z USA, kteří mé jmenování přivítali, tak se tato informace určitě bude šířit dál," řekl s obavou.

Syn se podle něj komentářů zdržuje. "Studuje Filmovou akademii Miroslava Ondříčka, tak jsem zjistil, že mladí kumštýři proti mně zase tak nejsou, protože mne znají," řekl ministr.

"Delší dobu už nepiju"

Na nějakou oslavu prý Jandák vůbec nemyslel. Tvrdí, že si nedal ani panáka. "Delší dobu už nepiju. Jsem také alergik, to znamená, že když projdu pod břízou, jsem okamžitě o dvacet kilo těžší. A když sním kus kuřete, tak přibudu jen o deset kilo. Alkohol si vůbec nemohu dovolit. S panem prezidentem jsem si srkl šampaňského, i když řekl, že ho tam má dost. To tam snad ani nepište."

Premiéra Jiřího Paroubka nový ministr na jednání kabinetu nezklamal. "Mluvil málo, což je dobře. Člověk by neměl udělovat své moudrosti hned na první schůzi. Je proto vidět, že je to moudrý člověk," svěřil se Paroubek Právu.

Přiznal, že Jandák se postavil za jeho názory ohledně nově pověřeného šéfa úřadu vlády Ivana Přikryla či pověřeného šéfa policie Vladislava Husáka. "My jsme spolu už debatovali o řadě věcí, takže jeho stanoviska nejsou pro mne nová," uvedl premiér.

Ministr versus náměstek?

Také ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) považuje Jandákovo vystupování ve vládě za přiměřené. "Kdybych tam byl poprvé, tak bych tam také moc neřekl. A ke všemu jednání bylo dost náročné," sdělil. Nepřímo naznačil, že Jandák si musí uvědomit, že není jen resortním ministrem, ale nese odpovědnost za rozhodování vlády jako celku.

"Věřím, že se při hlasování bude chovat jako ministr sociální demokracie. Bude mu muset někdo poradit, protože k agendě je třeba zaujmout i stranický pohled," upozornil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Vládní nováček nezklamal ani unionisty."Byl jsem fakt příjemně překvapen, jak se projevoval ve svých vystoupeních. Očekával jsem to od něj, protože jsem měl o něm takovou představu a ta se naplnila," řekl Právu ministr obrany Karel Kühnl. Ministr spravedlnosti Pavel Němec se přidal: "Jasně formuloval své myšlenky, takže jsem byl spokojen. Měl toho ale dost, byla přece jenom na něm znát únava po takovém náročném dnu."

Na rozdíl od šéfa kultury po jednání unionističtí ministři spolu v noci ještě zamířili do hospody. "Po takovém dnu je pro mne vyloučeno, že bych přišel domů a hned usnul. Nejde hned tak přešaltovat, do klidu se musí postupně," přiznal se Kühnl.

Reklama

Související články

Prezident jmenoval Jandáka ministrem

Herec Vítězslav Jandák byl ve středu na Pražském hradě jmenován prezidentem Václavem Klausem do funkce ministra kultury ve vládě Jiřího Paroubka. Premiér...

Výběr článků

Načítám