Hlavní obsah

Poslanci se na komisi pro kontrolu BIS pohádali

Právo, apb
PRAHA

Poslanci zastupující své politické kluby ve stálé sněmovní komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) se ve čtvrtek na zasedání komise skoro dvě a půl hodiny hádali. POslanci nedospěli k žádnému závěru při jednání s ředitelem BIS Jiřím Langem v otázce působení tří důstojníků BIS na základě výjimky z lustračního zákona, kteří byli jako příslušníci bývalé Státní bezpečnosti (StB) školeni sovětskou KGB, nebo s KGB na zpravodajských akcích spolupracovali.

Článek

"Poslanci se politicky porafali podle členství v politických stranách. Nedokázali se oprostit od stranictví. To pro kontrolu civilní kontrarozvědky a občany není dobrá zpráva," postěžoval si Právu předseda komise Jan Klas (ODS).

Zdůraznil, že příčinou vášnivých hádek nebyl ředitel BIS Lang. "Byl mimořádně otevřený a přístupný. Bylo to poprvé od roku 1994, co jsem se na jednání s vedením BIS s takovou otevřeností setkal," poznamenal.

Konfrontační charakter jednání potvrdil i člen komise Radim Turek (ČSSD). "Byla to tvrdá konfrontace. Jednání bylo přerušeno. Pokračovat budeme na začátku září," odpověděl na dotazy Práva Turek. Uvedl, že žádné jiné bližší informace nelze podat. "Členové komise jsou vázáni mlčenlivostí," vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám