Hlavní obsah

Armáda odprodejem 21 migů získala 2,4 miliónu

PRAHA

Armáda utržila za 21 vyřazených stíhaček MiG-21 2,4 miliónu korun. Sněmovně to ve čtvrtek řekl ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU).

Článek

Zveřejnění částky žádal v rámci ústních interpelacích poslanec ODS Miroslav Beneš. Upozornil na to, že ministerstvo ji dosud s odkazem na obchodní tajemství sdělit nechtělo a omezilo se na informaci, že migy získala česká firma.

Nejvyšší správní soud ale podle Beneše tento měsíc dospěl k závěru, že obchodní tajemství nemůže být důvodem, proč odepřít informace o veřejných prostředcích. "Vzhledem k tomu, že (soud) rozhodl, že nemůže, má otázka je jednoduchá: 'Kolik stály ty migy?'," dotázal se poslanec. Původně sice očekával, že ministerstvo zveřejní odpověď později na svých internetových stránkách, Kühnl ale požadované číslo oznámil hned.

Letouny MiG-21 už v armádě skončily, nahradily je moderní stíhačky Jas-39 Gripen. Ministerstvo obrany vypsalo obchodní veřejnou soutěž na odprodej starých letounů v březnu.

Na armádních internetových stránkách byl potenciální zájemce o staré migy poučen, že nabízené zboží je často v žalostném stavu: "Nemusí být určeno pro používání k původnímu účelu a nemusí mít vlastnosti obvyklé pro druh tohoto zboží".

Na fakt, že stroje jsou v drtivé většině neschopné letu, upozornil již dříve šéf vojenského letectva Ladislav Minařík. Neměly by se tak v budoucnu objevit jako zbraň v rukou nedemokratických režimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám