Hlavní obsah

Paroubek přiznal chybu se zavedením účtenek

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se ve čtvrtek odpoledne zpovídal poslancům při interpelacích. Vyhrazená hodina uplynula v poklidné výměně otázek a odpovědí mezi premiérem a poslanci opozice, pouze občas debatu oživily osobní výpady. Premiér před poslanci přiznal, že zavedení povinnosti vydávat účtenky při nákupu nad 50 korun byla chyba.

Článek

Zavedení účtenek, které po několika týdnech platnosti hodlá koaliční vláda opět zrušit, vytýkal Paroubkovi Martin Říman z ODS.

"Já nejsem trojnásobný Einstein a samozřejmě ne všechny věci dokážu domyslet okamžitě. Přiznám se, že to, že účtenky jsou špatná věc pro statisíce podnikatelů - drobných podnikatelů - jsem domyslel až po několika dnech, kdy jsem to viděl v chodu," odpověděl Paroubek na doplňující otázku Římana.

"Přiznám se - možná, že jsem se věnoval přípravě těch desítek jiných zákonů, chyba se prostě může stát. Důležité je, aby se chyba přiznala. Já jsem ji přiznal! Možná, že by bylo dobré, abyste si vy přiznali svoje chyby - aspoň pro sebe," dodal premiér směrem k ODS za potlesku poslanců ČSSD..

Zpřísní se přeprava nebezpečných věcí

Podle Paroubka by se v ČR mohly zpřísnit podmínky při přepravě nebezpečných látek a zboží po pozemních komunikacích v rámci protiteroristických opatření. Také by mělo dojít k širšímu využívání městských kamerových bezpečnostních systémů. Paroubek to uvedl v reakci na dotaz poslankyně ODS Evy Dundáčkové.

"Navzdory dosud v zásadě klidné situaci, která v České republice je, je Česká republika zemí, která věnuje protiteroristickým opatřením velkou pozornost," řekl. Připomněl, že od roku 2002 se každoročně zpracovává a novelizuje národní akční plán boje proti terorismus, který zahrnuje základní úkoly směřující k tomu, aby se zvýšila připravenost země na možnost teroristického útoku. V pořadí čtvrtý dokument tohoto druhu má Bezpečnostní rada státu projednat 6. září.

Paroubek s odkazem na červencové zasedání Ústředního krizového štábu uvedl, že příslušné složky již byly vyzvány, aby předložily nové náměty, jak připravenost na teroristický útok zlepšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám