Hlavní obsah

Přikryl pověřeným šéfem úřadu vlády

PRAHA

Vláda ve středu pověřila řízením úřadu vlády dosavadního náměstka ministra pro místní rozvoj Ivana Přikryla. Sdělila to večer mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Z jejího vyjádření vyplývá, že Přikryl úřad zatím jen povede, ale nikoli jako jmenovaný ředitel. Koaliční lidovci a unionisté dali před schůzí vlády najevo vůči kandidátovi výhrady.

Článek

Přikryl má v úřadu nahradit Aleše Šulce, který funkci zastával za expremiéra Stanislava Grosse. Přikryl je blízký nynějšímu předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi, který jej loni jako ministr pro místní rozvoj učinil svým náměstkem. Tehdy Přikryl poprvé zveřejnil své negativní lustrační osvědčení. Ve spisech Státní bezpečnosti je Přikryl veden jako důvěrník, jejich hodnověrnost zpochybňuje. Paroubek za ním stojí. "Z hlediska zákona je čistý," řekl.

Pochybnosti netajili před zasedáním vlády koaliční lidovci a unionisté. Je proto možné, že jim Paroubek ustoupil a Přikryla pouze pověřil řízením, nikoli jmenoval. Před schůzí Přikryl uvedl, že jestliže si to budou ministři přát, nechá svůj případ prověřit soudy.

Než se stal Přikryl Paroubkovým náměstkem pro bytovou politiku, byl 13 let předsedou Svazu českých a moravských bytových družstev.

Úřad vlády zajišťuje odborný, organizační a technický servis pro premiéra i celý kabinet. Vedoucí úřadu je považován za vlivnou funkci. Má právo účastnit se jednání vlády a patří k nejbližším spolupracovníkům premiéra.

Výměna vedoucího úřadu vlády není v poslední době jedinou personální změnou v sídle premiéra, již dříve dostalo výpověď několik pracovníků tiskového odboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám