Hlavní obsah

Prezident jmenoval Jandáka ministrem

– PRAHA

Herec Vítězslav Jandák byl ve středu na Pražském hradě jmenován prezidentem Václavem Klausem do funkce ministra kultury ve vládě Jiřího Paroubka. Premiér si Jandáka vybral ze tří kandidátů. Jandák chce podle svých dřívějších prohlášení pokračovat v práci zesnulého ministra Pavla Dostála. Zvýšenou pozornost bude věnovat dialogu s církvemi.

Článek

Jandák převzal jmenovací dekret krátce po třetí hodině odpoledne v Trůnním sále Pražského hradu. Stal se tak šestým ministrem kultury v historii samostatné České republiky. Po Martinu Stropnickém je v čele ministerstva kultury druhý herec.

Prezident při jmenování uvedl, že Jandák má na co navazovat. Ve zbývajících deseti měsících funkčního období vlády může podle Klause lecos udělat. Nemůže si však dovolit sto dnů hájení, dodal prezident s přáním Jandákovi, aby se pustil do práce. Jandák odpověděl, že se hned do práce pustí. Jmenování se zúčastnil i premiér Jiří Paroubek.

Nový ministr kultury se s prezidentem sešel před svým jmenováním v 11:00 hod. S Klausem mluvil mimo jiné o ochraně památek. Po jednání novinářům řekl, že bylo nesmírně příjemné a že v rozhovorech budou pokračovat dál. Jandák se po jmenování představil krátce i poslancům a premiér jej uvedl do úřadu.

Jandák se hodlá okamžitě rozloučit se svými předchozími aktivitami, chce složit všechny své funkce a přestat podnikat. Zlínský filmový festival, v jehož čele stál osm let, povede pravděpodobně jeho dosavadní umělecký šéf Petr Koliha.

Ministři kultury v historii ČR
Jindřich Kabát2.7. 1992 - 17.1. 1994
Pavel Tigrid19.1. 1994 - 4.7. 1996
Jaromír Talíř4.7. 1996 - 2.1. 1998
Martin Stropnický2.1. 1998 - 17.7. 1998
Pavel Dostál1998 - 2005
Vítězslav Jandák2005 -
Zdroj: Vláda ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám