Hlavní obsah

Po letním pozdravu se o víkendu opět ochladí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní léto je až na výjimky, kdy rtuť teploměru lámala dlouhodobé rekordy, většinou chladné a deštivé. Průměrné denní teploty jsou oproti dlouhodobému normálu zhruba o 3 stupně nižší. Právu to řekl ve středu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

"Léto bez vysokých teplot bude i nadále pokračovat, i když v příštích dvou dnech se přece jenom trochu ohřejeme," informoval meteorolog. Ve čtvrtek a v pátek k nám totiž pronikne od severu výběžek vyššího tlaku vzduchu, a my dostaneme letní pozdrav. Bude polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky a denní teploty by měly být v rozmezí 23 až 27 stupňů Celsia.

"Na víkend se ale opět ochladí," řekl Seifert. Po oba dva dny bude oblačno, v neděli až zataženo, místy déšť nebo přeháňky a ojediněle i bouřky. Noční teploty budou poměrně vysoké, v sobotu 15 až 11 stupňů, v neděli 18 až 14 stupňů, ale denní teploty budou v sobotu 20 až 24 stupně a v neděli jen 18 až 22 stupňů Celsia.

"Od pondělí do čtvrtka příští týden bude relativně teplo, ale vlhko. Očekáváme oblačno, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky a denní teploty 19 až 24 stupně," řekl Seifert.

Srpen je deštivý

Za první polovinu srpna napršelo v České republice v průměru 50,3 mm srážek, to je 50,3 litrů vody na metr čtvereční. Dlouhodobý průměr srážek v celém srpnu je 81 mm, a zdá se, že tento průměr bude překročen.

Jen v uplynulých 24 hodinách například ve Staré Huti v Novohradských horách napršelo 84 mm a v Soběnově spadlo 78 mm srážek. I v příštích dnech má občas pršet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám