Hlavní obsah

Lidé v domě Horskeho jsou bez elektřiny, budou i bez plynu

DĚČÍN

Lidé v domě Jana Davida Horskeho v Kamenické ulici v Děčíně, kteří jsou již půl roku bez vody, jsou od úterý také bez elektřiny. Do konce týdne budou také bez plynu. Právní zástupkyně Horskyho Martina Blahoušová totiž ukončila smlouvy o dodávkách do osmi bytů, kde žije asi 20 lidí.

Článek

"Naším smluvním partnerem je paní Blahoušová, proto musíme žádosti vyhovět a dodávky ukončit," reagoval mluvčí Severočeské energetiky (SČE) Ondřej Horák. Stejně tak i smlouvy se Severočeskou plynárenskou (SČP) podepsala právní zástupkyně Horskyho, která je nyní ukončila.

Energetici mohou demontovat měřící zařízení v bytech nebo mimo ně. Pracovník plynáren musí vstoupit do bytů, aby dodávky ukončil. "Lidé ho tam nechtějí pustit, proto zatím plyn mají," řekl mluvčí SČP Pavel Zajíc. "Vlastník by nám měl zajistit, abychom se do bytů dostali, plyn tak odpojíme zřejmě do konce týdne," dodal.

Skončí na ulici?

Lidé jsou zoufalí. Někteří odmítají opustit byty. "Řádně platíme, pokud nebude mít nařízeno se vystěhovat, nikam nepůjdeme," řekl novinářům Pavel Korpa, jeden z nájemníků. Elektřinu prý nahradí svíčkami a místo vaření si jídlo koupí. Obyvatelé domu hledají pomoc u příbuzných, starší lidé však většinou nemají, kam jít. "Zůstaneme na ulici," obává se jedna z nájemnic.

Nouzové bydlení nemůže lidem sehnat ani radnice, na níž se občané z domu v Kamenické ulici obrátili. "Žádné náhradní byty nemáme, můžeme občanům poskytnout jen bezplatnou právní pomoc," řekl ČTK starosta Vladislav Raška.

Horsky: dluží mi milióny

Horsky v pondělí novinářům řekl, že nájemníci mu dluží celkem deset miliónů korun, proto jsou bez vody a budou i bez elektřiny a plynu. Se Severočeskými vodovody a kanalizacemi odmítl podnikatel podepsat smlouvu před půl rokem. Někteří lidé se odstěhovali, několik rodin a starších lidí v domech zůstalo. [celá zpráva]

Policie šetří několik trestních oznámení, které na Horskyho na jaře podalo několik nájemníků. Podnikatel by měl v nejbližší době policii podat k případu vysvětlení. Novinářům řekl, že se tomu nebrání.

Horsky má podle tisku problémy s podnikáním také na Benešovsku, kde se ženou vlastní les. Podle České inspekce životního prostředí zanedbal povinnost vlastníka tím, že nechal v porostu působit kůrovce. Brouk zdevastoval deset hektarů lesa a způsobil škodu 33 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Část Děčína je bez vody

Od úterního dodpoledne je 51 bytů v Děčíně bez vody. Majitel osmi domů, děčínský podnikatel Jan David Horsky již rok a půl odmítá uzavřít smlouvu o dodávkách...

Výběr článků

Načítám