Hlavní obsah

Vítězslav Jandák: V resortu se budu rvát o každou korunu

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

V pondělí ze tří navržených kandidátů na ministra kultury vybral premiér Jiří Paroubek herce a prezidenta mezinárodního zlínského festivalu filmů pro děti a mládež Vítězslava Jandáka. Po zveřejnění nominace poskytl deníku Právo Jandák rozhovor.

Článek

Premiér Jiří Paroubek si vás vybral ze tří kandidátů za nástupce zesnulého ministra kultury Pavla Dostála. Jaké jsou vaše první dojmy?

Chci pokračovat v práci Pavla Dostála a chci hlavně hájit tento resort. Chci, aby skončil sestup, kdy kultura měla čím dál méně peněz. Jinými slovy budu bojovat o každou korunu pro svůj resort a hledat i alternativní zdroje. Každopádně nechci být ministr, který by zasahoval do tvorby umělců.

Půjdete se představit na Hrad prezidentu Václavu Klausovi. Jaké své priority mu sdělíte?

Nechci být ministrem nějaké skupinky lidí, ale ministrem, který bude hájit resort a začne se také zaobírat věcmi, jako je ochrana památek či kulturní dědictví. Ale hlavně začne boj o státní rozpočet. Ti všichni, kteří proti mně bojovali, mi vzali hodně dnů a teď jde o to, abych se začal rvát o každou korunu, jak už jsem řekl. A o tom chci ubezpečit také pana prezidenta. A protože je to člověk kulturní, věřím, že se mnou bude souhlasit.

V nedávném rozhovoru pro Právo jste uvedl, že jste týmový člověk. Umíte si představit, že jako nestraník zapadnete do koaličního kabinetu?

Myslím, že ano. Pokud vím, tak se k mojí osobě museli vyjádřit koaliční partneři ČSSD. Neznám zatím jejich názor, ale doufám, že se dohodneme, protože kultura se týká všech lidí této země.

Hodláte se osobně představit šéfům ostatních stran vládní koalice?

Mám slušné vychování, tak bych se jim rád představil, abychom všichni věděli, kdo je kdo.

Anketa

Považujete Vítězslava Jandáka za nejlepšího z trojice kandidátů na ministra kultury?
Ano
27,7 %
Ne, Jiří Srstka by byl lepší
70 %
Ne, Vladimír Darjanin by byl lepší
2,3 %
Celkem hlasovalo 1616 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám