Hlavní obsah

Premiér se sešel s kandidátem na ministra kultury Srstkou

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se v pondělí dopoledne sešel s třetím kandidátem na funkci ministra kultury, ředitelem agentury Dilia a bývalým šéfem Národního divadla Jiřím Srstkou. V 17 hodin by měl sdělit, kdo nahradí zesnulého Pavla Dostála. Dalšími kandidáty jsou Vítězslav Jandák a Vladimír Darjanin.

Článek

"Podrobně jsme probrali své představy (o vedení ministerstva kultury) a přátelsky jsme se rozešli s tím, že na místě se pan premiér nerozhodl, nechává si čas do večera, respektive do odpoledne," řekl Srstka po hodinové schůzce.

Své představy o vedení resortu shrnul Srstka do 12 bodů, které dá po rozhodnutí premiéra médiím k dispozici. "Materiál začíná jedinou obecnou větou, že bych udržoval masivní komunikaci s uměleckými obcemi a umělci samotnými, a pokračuje především o financích a určitých organizačních záležitostech," uvedl.

Materiál zmiňuje, jak by se měla vyvíjet částka plynoucí do kultury ze státního rozpočtu, kde by se v kultuře navyšovalo, zmiňuje grantové systémy či koncepci transformace příspěvkových organizací zřizovaných MK. "Jako poslední bod podtrhuji, že tyto představy nejsou uskutečnitelné v deseti měsících, které nového ministra kultury čekají, ale přípravu těchto věcí je třeba neodkladně zahájit," upřesnil.

Srstku navrhli umělci

Srstkovo jméno se objevilo mezi kandidáty dodatečně, když část umělců nesouhlasila ani s hercem a ředitelem zlínského filmového festivalu Vítězslavem Jandákem ani s s generálním ředitelem české účasti na světové výstavě v Aiči Vladimírem Darjaninem. [celý článek]

Na středeční schůzku s premiérem přišli například Zdeněk Svěrák, Jiří Krejčík, Yvona Kreuzmannová, Jan Kraus, Jiří Králík či Břetislav Rychlík. Z diskuse vzešlo Srstkovo jméno. "Poté, co jsem přijel a zjistil jsem, kteří lidé to byli, kdo mi dávali svoji podporu, mi přišlo nefér říci, že do toho nepůjdu," řekl v pondělí Srstka.

V pátek přišla za premiérem jiná skupina umělců orodovat za Vítězslava Jandáka  [celý článek]

Reklama

Výběr článků

Načítám