Hlavní obsah

Herz přišel k premiérovi podpořit Jandáka na post ministra

– PRAHA
Právo, Novinky, František Cinger

V pátek v devět hodin ráno přišli umělci vedení režisérem Jurajem Herzem k premiérovi Jiřímu Paroubkovi podpořit kandidaturu Vítězslava Jandáka na post ministra kultury. Předseda vlády se ve středu sešel s jinými umělci např. Zdeňkem Svěrákem či Janem Krausem, kteří Jandáka v čele resortu kultury odmítají.

Článek

"Jsem rád, že kulturní fronta projevuje zájem a velmi si toho vážím," pravil po setkání premiér Jiří Paroubek.

Zopakoval kritéria, podle kterých se bude rozhodovat. "Především by to měl být člověk, který pracuje v kultuře, ne politická figura. Měl by mít zkušenost z řízení a ze samosprávy. Měl by být zkušenost také z řízení neziskových organizací. Měl by to být člověk konsensu, který je schopen garantovat pozitivní posun v kultuře. Udržovat mír vlády s umělci."

Premiér řekl, že v pondělí se setká s Jiřím Srstkou, jehož jméno se objevilo na seznamu kandidátů ve středu Předtím mínil vybírat z dvojice Vítězslav Jandák a Vladimír Darjanin. Ve středu se premiér Paroubek sešel se skupinou umělců - Z. Svěrákem, J. Krausem či L. Vaculíkem, která s kandidaturou Jandáka nesouhlasí. Z diskuse s předsedou vlády přitom vyplynulo jméno šéfa divadelní a literární agentury DILIA a bývalého ředitele Národního divadla v Praze Jiřího Srstky. [celý článek]

Umělci po páteční schůzce

"Chceme vrátit situaci do středečního rána, aby se všichni kandidáti dostali na stejnou startovací čáru," uvedl režisér Petr Koliha.

Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka připomněla společnosti neznámé aktivity Vítězslava Jandáka. "Založil a ze země vydupal nadaci Rodiče, v níž jsem mu pomáhala. Pro děti, které chtěly rozvíjet své kulturní a umělecké aktivity a nemají na to, dokázal Jandák s touto nadací jim vytvořit odpovídající podmínky. Já si toho nesmírně vážím," řekla Štáchová, "dokazuje to Jandákovo sociální cítění."

Setkání inicioval Juraj Herz

"Četl jsem záporné vyjádření několika umělců o Víťovi Jandákovi a dovolil jsem si jim zatelefonovat. Do jednoho mi řekli, že ho osobně neznají. Víťa Jandák je můj přítel, hrál v mých filmech od doby, kdy to byl štíhlý mladík," řekl Herz Právu před setkáním s premiérem.  "Je inteligentní, milý člověk, jehož práce dokládá jeho kvality," vyjmenoval kvality Jandáka.

S Herzcem přišli Jandákovu kandidaturu podpořit i ředitel pražského divadla Ungelt Milan Hein, scénárista Martin Bezouška, programový ředitel zlínského filmového festivalu Petr Koliha, scénárista Dušan Kukal, majitelka divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová či manželka Herze herečka Tereza Pokorná.

"Jsem tu sám za sebe, protože jsem zjistil, že středeční schůzka diskvalifikovala dva dosavadní kandidáty, a to se mi nelíbí. Vítězslava Jandáka podporuji," řekl Bezouška. Jako muže činu charakterizoval Jandáka i Hein.

Podle Kolihy je Jandák vzdělaný člověk, který ví co chce a dokáže to prosadit. "Nejdeme sem kádrovat, ale chceme premiérovi říci, aby nepodléhal nátlakům a rozhodoval se naprosto svobodně," sdělil Kolika Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám