Hlavní obsah

Mladík zmlácený čtyřmi policisty: Určitě to tak nenechám

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladík, kterého při technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku zmlátili čtyři příslušníci pořádkové jednotky policie, poskytl Právu rozhovor s podmínkou zachování anonymity. "Chtěl bych zůstat ještě v anonymitě, než se věc prošetří," řekl. Po brutálním zásahu má potíže s páteří.

Článek

Před dvěma týdny jste byl účastníkem technoparty u Mlýnce na Tachovsku. Celou republikou proběhl videozáznam, na kterém ležíte na zemi, zatímco čtyři policisté nad vámi vás drží, tlučou a kopou do vás. Všichni čtyři byly postaveni mimo pořádkovou službu a bude je vyšetřovat Inspekce Ministerstva vnitra. Budete v případu vypovídat?

Určitě to nenechám jen tak. V novinách jsem si přečetl část výpovědí policistů a to rozhodlo, že věc nenechám jen tak. Policisté, kteří mě tam napadli, si totiž nyní vymýšlejí do výpovědí holé nepravdy, a to se mi vůbec nelíbí.

Policisté údajně vypověděli, že jste je před jejich zásahem napadl...

To je nehorázná lež. Já jsem na nikoho neútočil. Policisté si všechno vymýšlejí. Prostě mě napadli, jak všichni viděli na videozáznamu.

Podle některých výpovědí jste měl před zásahem házet na policisty nějaké věci...

Já jsem nic neházel. Jsem slušný člověk, který normálně pracuje. Nespáchal jsem žádný přestupek nebo trestný čin. Neudělal jsem žádnou škodu a nikoho jsem nenapadl. Nikdo neměl důvod mě takhle napadnout.

Kam vás policisté udeřili?

To je všechno vidět na videu. V archivu na straně jedenáct na internetových stránkách www.techno.cz jsou vidět moje záda vyfocená po napadení. Ani nevím, kdo mě tehdy fotil, ale jsou to moje záda.

Jak se tedy vše seběhlo?

Prošel jsem kordonem policistů, až jsem se dostal za ně. Cestou jsem plácl rukou do projíždějící cisterny. Nic víc. Kdybych plácl přes ramena takhle vás, tak si budete myslet, že to je přátelské poplácání. Žádná agrese. Jenže pak mě najednou nějaký člověk srazil na zem a seběhli se na mě těžkooděnci. Pak jsem jen cítil bolest a nic nevnímal. Poté mě odvedli do antonu, kde už seděli další nechutně zmlácení kluci z technopárty. Pak nás všechny odvezli na nějaké jejich ústředí do Tachova, kde jsem byl ve vazbě.

Jak jste na tom v současné době zdravotně?

Všechny rány, které jsem měl prakticky po celém těle, se už víceméně zahojily. Pořád mě ale bolí páteř. Stále si nemohu lehnout na záda. Nemohu na zádech spát.

Mluvil jste už s někým od policejní inspekce?

Mluvil. Volal mi z Karlových Varů nějaký pan Šoulej (pozn. red. - Miroslav Šoulej, šéf západočeské Inspekce Ministerstva vnitra) z policejní inspekce a domluvili jsme si na příští týden schůzku.

Kdy se má schůzka uskutečnit?

To jsme si ještě přesně neřekli. Ještě si to upřesníme.

Jak by měla policie podle vašeho názoru se čtyřmi policisty naložit?

Měli by odstoupit od policie. Určitě by neměli u policie zůstat. To nejsou lidi, ale zvířata. Určitě by neměli zůstat v teplých kancelářích, kam byli teď přeloženi. Měli by úplně odejít.

Odkud jste a jak se jmenujete?

Chtěl bych zůstat ještě v anonymitě, než se věc prošetří. Jsem z Prahy, ale víc vám už neřeknu.

Reklama

Související články

CzechTek 2005

Dvanáctý ročník technoparty CzechTek se proměnil v šarvátku s policejními těžkooděnci. Na domácí politické scéně vyvolal policejní zásah vlnu nevole a zesílily...

Výběr článků

Načítám