Hlavní obsah

ČSSD zbrojila na Pláních na volby

Právo, Ivan Langr
LIBEREC

Porážka ODS v třetích parlamentních volbách po sobě v příštím roce je v zájmu občanů Česka i celé Evropské unie. Shodly se na tom v sobotu špičky ČSSD na celonárodním setkání soc. dem. na Pláních pod libereckým Ještědem. Právě zde se před 135 lety sešlo na Táboru lidu na 30 tisíc českých a německých dělníků manifestovat vzájemnou solidaritu.

Článek

"Naší hlavní prioritou je udělat vše proto, abychom napřesrok porazili ODS. To je to nejlepší, co můžeme udělat pro občany ČR i EU, protože ODS se mění v nebezpečnou populistickou stranu, která nemá problém každý den měnit názory. Například CzechTek ukázal, že se ODS z konzervativní strany přesunuje na pozice anarchie," prohlásil 1. místopředseda ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka před zhruba 700 sociálními demokraty ze všech českých a moravských krajů, kteří na Pláně dorazili v 16 autobusech.

Kraus: Občané hledají profesionály

Podle předsedy ČSSD Stanislava Grosse současné hospodářské výsledky ukazují, že ČSSD umí nejen rozdávat, ale i tvořit bohatství.

"Nikdo nám už nemůže říci, že soc. dem. pouze rozdává a bohatství netvoří. ODS ale chce svými experimenty dostat ČR do situace, kdy se budou realizovat opatření, která mají pouze čistě prorůstový charakter a sociální oblast se bude vyrovnávat sama. Vládní politika ale musí směřovat i vůči těm, kteří si neumí pomoci sami," řekl Gross.

Zároveň však podotkl, že soc. dem. nesmí dělat v následujících měsících vlastní chyby, které ji mohou o vítězství ve volbách připravit. Také šéf poslanců ČSSD a liberecký krajský předseda Michal Kraus varoval před nejednotou strany.

"Chci vyzvat všechny své kolegy, kteří s něčím nesouhlasí a mají výhrady, ať nabízejí řešení. Říkat o někom, že je zrádce nebo hlupák, a mít názor, který znamená, že se nebudu s někým bavit, je cesta do pekel. Občané u nás hledají úroveň profesionálů a ne pavlačových pokřičovačů," upozornil Kraus.

Němci ocenili Paroubkovo gesto k antifašistům

Kromě českých sociálních demokratů se novodobého Tábora lidu účastnily i desítky členů německé SPD ze Saska. Ti především ocenili nedávné gesto českého premiéra Jiřího Paroubka, jímž chce vyzdvihnout sudetoněmecké antifašisty, kteří se za 2. světové války coby loajální občané Československa postavili nacistické zvůli.

"Pro Němce je to velice důležité gesto a já si toho osobně velmi vážím. Je to symbolické odškodnění lidí, kteří se jako Němci postavili v ČSR fašismu a zaplatili za to i životem. Doufám, že se k této iniciativě připojí i Polsko, Slovinsko a Slovensko," uvedl předseda saského zemského výboru SPD a saský ministr hospodářství Thomas Jurk.

Podle Klause Fiedlera z SPD v Pirně je Paroubkův návrh obrovským a historickým symbolem. "Jeho gesto je obrovský symbol usmíření mezi Čechy a Němci. Když pak prezident Klaus na pana Paroubka kvůli tomu útočil, tak se mi to příliš nezamlouvalo," zmínil pro Právo Fiedler.

Minutou ticha uctili Dostála a Boháčkovou

V rámci národního setkání položili sociální demokraté na Pláních květiny k žulovému pomníku Tábora lidu a minutou ticha vzpomněli také nedávno zemřelé ministra kultury Pavla Dostála a poslankyni Jarmilu Boháčkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám