Hlavní obsah

Formánková se stane ústavní soudkyní

PRAHA

Vlasta Formánková může být jmenována prezidentem ústavní soudkyní. Senát ve čtvrtek její nominaci v tajném hlasování schválil, když se pro její jmenování vyslovili 43 senátoři ze 76. Kritici však Formánkové vyčítají, že před 25 lety odsoudila k vězení vedoucího jedné z plzeňských restaurací za to, že rušil komunisty při schůzi. Prezident Formánkovou jmenuje v pátek.

Článek

Nynější soudkyně plzeňského krajského soudu Formánková i dnes uvedla, že rozsudek nad hostinským byla chyba. "Toto rozhodnutí nebylo šťastné, nebylo správné a bylo způsobeno i mou hloupostí," řekla senátorům. Již dříve uvedla, že byla mladá a nyní by v této věci rozhodovala s jinou životní zkušeností.

Některé ze senátorů ale nepřesvědčila. A nešlo jen o případ s vedoucím restaurace. Například Martin Mejstřík (za Cestu změny) jí vyčetl, že v roce 1996 podporovala senátního kandidáta ODS Bohumila Kulhánka. Byla to podpora osobní, nikoli politická, uvedla Formánková. Dodala, že sama nikdy v žádné straně nebyla.

Zastal se jí například Karel Schwarzenberg (ODA), který uvedl, že i soudce má právo na politický názor. K odsouzení hostinského poznamenal, že každý mladý člověk se může mýlit. Důležité je pro něj to, jak se Formánková chovala ve zralejším věku, a to, jaké má odborné znalosti.

"Nepodbízela jsem se. Ani netaktizuji. Věřím, že jsem prokázala, že umím samostatně myslet a že nejsem zbabělá," prohlásila dnes mimo jiné v projevu k senátorům kandidátka na ústavní soudkyni. Po zvolení jim poděkovala. Pokusí se prý o svých kvalitách přesvědčit i ty, kteří jí dnes hlas nedali.

Deset měsíců natvrdo

Senátor Zdeněk Bárta (za KDU-ČSL) ale míní, že právě pro Ústavní soud, "vrchol ústavního pořádku", ji "diskvalifikuje sice starý, ale žel rozsudek nad později rehabilitovaným hospodským".

Formánková v roce 1980 odsoudila vedoucího jedné z plzeňských restaurací na deset měsíců. Muž výkřiky narušoval ustavující schůzi občanského výboru a členům KSČ řekl, že není zvědav na komunistické šplechty. Jiný soud mu v odvolacím řízení snížil trest o čtyři měsíce.

Hospodský, který v roce 1987 zemřel, byl pak v 90. letech plně rehabilitován. V rehabilitačním rozsudku soudce uvedl, že ani podle tehdejších komunistických zákonů nebylo počínání hostinského trestným činem.

Richard Sequens (za US-DEU) dnes v rozpravě řekl, že by rád rozsudek nad hostinským trochu relativizoval, i když pozadí tohoto konkrétního případu přesně nezná. "Představme si situaci, že hospodský je opilec a hulvát, který ze svých ryze osobních pragmatických pohnutek přichází o kšeft. V rámci výtržnosti začne také nadávat na komunisty," uvedl. Varoval před mýtem, že "tady všichni bojovali proti komunismu".

Posuzovat 25 let starý případ, který se odehrál v jiných podmínkách, je dnes podle něj složité. Dodal, že měl pocit, že by měl tuto velice vážnou situaci trochu zlehčit, a omluvil se pro případ, že se někoho dotkl.

Nedovolené opuštění republiky

Senátor ODS a bývalý plzeňský primátor Jiří Šneberger odmítl názor, že Formánková je kandidátkou ODS. Prezidentská kancelář ho prý sice v této věci oslovila, ale právě jako bývalého primátora. Řekl, že je o něm známo, že vždy kladl na první místo odbornost.

"Pokud byste se v Plzni dotázal, její kandidaturu podporují i jiné politické subjekty. Ona není kandidátkou ODS, ona je kandidátkou Plzeňska, protože v Plzni ji lidé znají a lidé si jí tam váží," vzkázal Mejstříkovi, který se na to nepřímo tázal.

Mejstřík dnes také uvedl, že mluvil s člověkem, který tvrdí, že Formánková odsoudila jeho bratra za nedovolené opuštění republiky.

Formánková řekla, že před listopadem 1989 byla jediný bezpartijní trestní soudce u okresního soudu Plzeň-město a politické případy jí nikdy nepřidělovali.

Ústavní soud, který je nejvyšší soudní institucí v České republice, má 15 soudců, zatím v něm dva chybějí. Prezident Václav Klaus se svými kandidáty v horní komoře již několikrát narazil. Naposledy senátoři zamítli nominaci státní zástupkyně Jaroslavy Novotné kvůli jejímu dvanáctiletému členství v KSČ.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kompromitující soudkyni Formánkovou zmizel

Z archívu plzeňského okresního soudu beze stopy zmizel originál soudního spisu z roku 1980, který staví do nepříliš příznivého světla plzeňskou soudkyni Vlastu...

Ztracený spis soudkyně Formánkové se našel

Na Okresním soudu v Plzni se ve čtvrtek našel spis z roku 1980, který by mohl kompromitovat soudkyni Vlastu Formánkovou, kterou prezident Václav Klaus navrhuje...

Výběr článků

Načítám